Никел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
28 КобалтНикелМед
-

Ni

Pd
Външен вид

метален блясък

метален блясък
Общи данни
Име, символ, № Никел, Ni, 28
Химическа серия Преходен метал
Група, период, блок 10, 4, d
Свойства на атома
Атомна маса 58,6934(2) u
Атомен радиус 135 pm
Ковалентен радиус 121 pm
Радиус на ван дер Ваалс 163 pm
Електронна конфигурация [Ar] 3d8 4s2
e- на енергийно ниво 2, 8, 16, 2
Оксидационни с-ния (оксид) 4, 3, 2, 1
Кристална структура кубична
Физични свойства
Агрегатно състояние Твърдо вещество
Плътност 8908 kg/
Температура на топене 1728 K (1455 °C)
Температура на кипене 3186 K (2913 °C)
Специф. топлина на топене 17,48 kJ/mol
Специф. топлина на изпарение 377.5 kJ/mol
Налягане на парата 100 Pa
Скорост на звука 4900 m/s
Други
Електроотрицателност 1.91 (по Полинг) (скала на Полинг)
Специф. електропроводимост 1,43.107 S/m
Топлопроводимост 13,4 W/(m·K)
Йонизационен потенциал 200 kJ/mol
Изотопи

Никелът е метален химичен елемент в Периодичната система на елементите със символ Ni и атомен номер 28.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Никелът е сребристо бял метал, който издържа на полировка. Принадлежи към групата на металите, твърд е, ковък и еластичен. Среща се в съединения със сяра в минерала милерит, както и с арсен в минерала никелин.

Никелът е неизменчив във въздуха и е инертен на окисляване. Той се използва за никелиране на метал, месинг, и т.н., за химическа апаратура, и в сигурни сплави, като Немско сребро. Той е магнитен, и е придружен много често от кобалт, заедно могат да бъдат намерени в метеоритно желязо. Никелът е особено ценен заради сплавите, които формира.

Никелът е един от петте феромагнитни елемента. Американската монета „никел“ не е магнитна, защото е съставена главно от мед, но канадските никели са били до 1958 г.

Най-обичайните стойности на окисление на никела са +2, но също така 0, +1, +3 и +4.

Никел-62 притежава най-стабилнят нуклид. По-стабилен е дори от желязо-56.

История[редактиране | редактиране на кода]

Никел се използвал още 3500 години пре.н.е., но никеловата руда била често бъркана със сребърна и затова тя бива използвана като самостоятелен елемент в много по-късен момент от историята.

Минералите, съдържащи никел, били ценени, защото оцветявали стъклото в зелено.

През 1881 година е изсечена първата монета от чист никел.

Биологична роля[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки, че това не било прието схващане преди 1970-те години, никелът играе значителна роля в биологията. Никел се съдържа в уреазата – ензим, който способства хидролизата на уреята.

Токсичност[редактиране | редактиране на кода]

Никелът постъпва в човешкият организъм през храната, водата, както и при допир с кожата. Никелът в малки количества не е опасен, той се извежда от организма чрез урината, и през стомашно чревният тракт. Но при по-големи количества или при хронично приемане може да причини отравяне, дори канцерогени.

Кожните алергии към никел са сравнително често срещани, като вероятна причина е широкото използване на никел в бижутерията (имитации на сребро), и в бита (българските монети съдържат никел, а също и еврото).

За да се избегне повишен прием на никел чрез водата и храната е препоръчително да не се използват никелирани съдове, както и сплави с високо съдържание на никел (като някои видове неръждаема стомана).

Руди[редактиране | редактиране на кода]

Добивът на никел идва от два типа руди: от една страна, когато главните рудни добиви са от никелов минерален лимонит: (Fe,Ni)O(OH) и (Ni,Mg)3Si2O5(OH), а от друга – магнитни сулфидни наноси, в които основната руда е : (Ni,Fe)9S8. В експлоатационния си период мините в района на Събдъри, Онтарио, Канада добиват около 30% от световния запас на никел. За събдърийския залеж се смята, че се е появил при сблъсъка с голям метеорит още в ранните години от създаването на планетата ни. В Русия се намират около 40% от познатите световни залежи. Русия добива в мините в Норилск, Сибир, както за своите нужди, така и за износ. Големи находища са намерени също в Австралия, Куба и Индонезия.

Скорошни проучвания откриха залежи в източна Турция, изключително благоприятни за производителите в Европа. Основано на геофизични доказателства се смята, че повечето от никела на земята е концентриран в земното ядро.

Добив[редактиране | редактиране на кода]

Никелът може да бъде набавен чрез екстрактната металургия. За повечето от рудите на никела се използват традиционни методи на металургията за производство на метал чрез пречистване.