Паладий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Паладий.

46 РодийПаладийСребро
Ni

Pd

Pt
Външен вид

сребристобял

сребристобял
Общи данни
Име, символ, № Паладий, Pd, 46
Химическа серия Преходен метал
Група, период, блок 10, 5, d
Свойства на атома
Атомна маса 106,42 u
Атомен радиус 137 pm
Ковалентен радиус 128 pm
Радиус на ван дер Ваалс 163 pm
Електронна конфигурация [Kr] 4d10
e- на енергийно ниво 2, 8, 18, 18
Оксидационни с-ния (оксид) 6, 5, 4, 3, 2, 1​ (слабо основен)
Кристална структура кубична
Физични свойства
Агрегатно състояние Твърдо вещество
Плътност 12 023 kg/
Температура на топене 1828 K (1555 °C)
Температура на кипене 3236 K (2963 °C)
Специф. топлина на топене 16,74 kJ/mol
Специф. топлина на изпарение 358 kJ/mol
Налягане на парата 100 Pa
Скорост на звука 3070 m/s
Други
Електроотрицателност 2,20 (скала на Полинг)
Специф. топлинен капацитет 25,98 J/(kg·K)
Специф. ел. съпротивление 105,4 (при 20 °C) Ω.mm²/m
Топлопроводимост 71,8 W/(m·K)
Йонизационен потенциал 804,4 kJ/mol
Изотопи

Паладият е химичен елемент, сребристобял метал от групата на платиновите елементи. Химичен знак – Pd, пореден номер 46, атомна маса 106,42.

История[редактиране | редактиране на кода]

Елементът паладий е открит през 1803 г. и е наречен на открития по това време астероид Палада, чието пък наименование е свързано с гръцката богиня на мъдростта Атина Палада. В природата металът обикновено се среща в никеловите руди заедно с платината. Извлича се с помощта на царска вода.

Химични свойства[редактиране | редактиране на кода]

Температура на топене 1552 °C, температура на кипене 3140 °C. Плътност 12,02 g/cm3. Металът не потъмнява на въздуха и в химично отношение е доста инертен. Реагира с гореща, концентрирана азотна киселина и кипяща сярна киселина. При стайна температура металът има необикновеното свойство да абсорбира водород до 900 пъти повече от собствения си обем.

Паладиевият дихлорид (PdCl2) може да абсорбира големи количества въглероден оксид (СО), поради което се използва като детектор за откриване на този силноотровен газ.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Паладият се използва главно в електротехниката (металът не корозира), за направа на хирургически инструменти, като катализатор в някои химически производства, а също и в бижутерията. Сплавта на паладия със златото и най-често мед се използва за оцветяване на злато и е позната в бижутерията като бяло злато.

Като ценен метал паладият дори измества златото в галваничната електроиндустрията, зъботехниката както и при направата на някои монети. Паладият намира и широко приложение при сплавянето на титан.

Цена на паладия[редактиране | редактиране на кода]

Паладият се търгува свободно на световните стокови борси и цената му се изменя динамично. Най-често тя се движи правопропорционално с тази на другите ценни метали като: злато, сребро и платина. Борсовият индекс на паладия е ISIN XC0009665529.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Palladium“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.