Паладий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Паладий.

Паладият е химичен елемент, сребристобял метал от групата на платиновите елементи. Химичен знак – Pd, пореден номер 46, атомна маса 106,42.

История[редактиране | редактиране на кода]

Елементът паладий е открит през 1803 г. и е наречен на открития по това време астероид Палада, чието пък наименование е свързано с гръцката богиня на мъдростта Атина Палада. В природата металът обикновено се среща в никеловите руди заедно с платината. Извлича се с помощта на царска вода.

Химични свойства[редактиране | редактиране на кода]

Температура на топене 1552 °C, температура на кипене 3140 °C. Плътност 12,02 g/cm3. Металът не потъмнява на въздуха и в химично отношение е доста инертен. Реагира с гореща, концентрирана азотна киселина и кипяща сярна киселина. При стайна температура металът има необикновеното свойство да абсорбира водород до 900 пъти повече от собствения си обем.

Паладиевият дихлорид (PdCl2) може да абсорбира големи количества въглероден оксид (СО), поради което се използва като детектор за откриване на този силноотровен газ.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Паладият се използва главно в електротехниката (металът не корозира), за направа на хирургически инструменти, като катализатор в някои химически производства, а също и в бижутерията. Сплавта на паладия със златото и най-често мед се използва за оцветяване на злато и е позната в бижутерията като бяло злато. Като ценен метал паладият дори измества златото в галваничната електроиндустрията, зъботехниката както и при направата на някои монети. Паладият намира и широко приложение при сплавянето на титан.

Цена на паладия[редактиране | редактиране на кода]

Паладият се търгува свободно на световните стокови борси и цената му се изменя динамично. Най-често тя се движи правопропорционално с тази на другите ценни метали като: злато, сребро и платина. Борсовият индекс на паладия е ISIN XC0009665529.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

https://de.wikipedia.org/wiki/Paladium