Атина (богиня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Атина (митология))
Вижте пояснителната страница за други значения на Атина.

Атина
Αθηνά
древногръцка богиня
Родена
Атина Палада
Семейство
БащаЗевс
МайкаМетида
ДецаКорибанти
Атина в Общомедия
Атина
Глава на Атина, детайл от бронзова стамноидна ситула, 340 – 320 г. пр. Хр., част от Колекцията на Васил Божков, София, България

Атина в древногръцката митология е богинята на мъдростта, занаятите и военните стратегии.

Атина е известна със спокойния си нрав, както и с това, че води битки само със справедливи каузи, никога безпричинно.

Изобразявана е като проницателната приятелка на герои, като богинята покровителка на геройски начинания.

Тя е една от главните фигури в древногръцката митология и по своята значимост е равна на Зевс, а в периода на матриархата в митологията, даже го превъзхожда.

Според по-късни митове тя е дъщеря на Зевс и Метида, но не Метида родила детето. Зевс се страхувал, че съпругата му може да роди син, който да вземе властта на Олимп, и погълнал бременната си жена. Метида обаче родила дъщеря и почнала да кове в стомаха му шлем за нея. Зевс получил силно главоболие и повикал на помощ Хефест, който да разцепи главата му, за да го отърве от болката. Оттам излиза Атина с целия си блясък и с нов лъскав шлем. Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня и Гръмовержецът често се съветвал с нея.

Има мит, според който Атина и Посейдон се състезавали кой от тях да бъде покровител на гръцката столица. Гражданите решили да приемат покровителството на този бог, който направи по-добър подарък на града. Посейдон подарил извор, но водата му била солена като морската и не ставала за пиене (по друга легенда, подарил кон). Атина подарила маслиново дръвче, на което може да се ядат плодовете, да се прави зехтин и да се използва за дървесина. Така Атина спечелила правото да е покровителка на града и хората нарекли града на нейно име.

Освен че е богиня на войната, Атина е също девица и защитничка на целомъдрието. Нейни символи сред животните са змията, олицетворяваща мъдростта, и совата. Херодот разказва, че в храма на богиня Атина в гръцката столица имало огромна змия, пазителка на храма. Сова и змия охранявали и двореца.

Прозвища[редактиране | редактиране на кода]

Атина, както повечето богове от гръцкия пантеон, има много имена. Обикновено те са били свързани с някое особено характерно качество на богинята. Атина Палада е едно от най-известните прозвища. Партенонът е наречен на Атина Партенос, тоест Девица.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]