Деметра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Деметра (вляво) дава житните семена на Триптолем, Персефона с факла (вдясно); релеф от светилището на Деметра в Елевзина, V век пр. Хр.

Деметра (на старогръцки: Δημήτηρ) е гръцката богиня на земеделието, плодородието и на зараждащия се живот, пазителката на брака и на свещения съюз. Тя е наричана „носителка на сезоните“ в Омировия епос – важен белег, че е била почитана дълго преди Олимпийските богове.

Тя е дъщеря на Кронос и Рея и майка на Персефона (която по-късно става жена на Хадес) от Зевс. Когато Хадес отвлича дъщеря ѝ Персефона, Деметра тръгва да я търси. Докато Деметра обикаля, Посейдон се влюбва в нея, но тя го отхвърля. Посейдон я преследва, но тя се превръща в кобила и се скрива сред табун коне. Посейдон разкрива измамата, превръща се в жребец и я обладава. Така се ражда митичният кон Арейон, който можел да говори с човешки глас.

В късната античност култът към Деметра се смесва с този на Кибела. Древните гърци виждали Деметра в съзвездието Дева. Именно Деметра научила хората на земеделие. Тя дала на Триптолем семена пшеница, който ги разпръснал по целия свят и научил хората на земеделие.

В нейна чест се извършвали Елевзинските мистерии.

В Римската митология е позната като Церера.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]