Хеката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хеката, илюстрация на Стефан Маларме, Париж, 1880 г.

Хеката в древногръцката митология е богиня, която най-често е свързвана с магическото изкуство и с тройния кръстопът.

В "Теогония" на Хезиод Хеката е описана като дъщеря на титанидата Астерия и на Перс. Често на култовите си паметници е изобразявана с три глави и три тела. Според описанието на Хезиод в "Теогония" Хеката е титанида, която след победата на Олимпийските богове над титаните е съхранило своите архаични функции. Получила от Зевс власт над земята и морето, а според античните магически текстове от Уран - скиптър с велика сила да държи връзките на Космоса неразрушими. В дълбока древност е считана за покровителка на лова, пастирите, обществените занятия на хората (съдилища, война, състезания), защитава младите хора, пази децата и осигурява на пътниците лек път. В следващите епохи, споделя част от тези си функции с Аполон, Артемида и Хермес. В по-късен исторически етап Хеката придобива малко по-тъмни краски и бива описвана бродеща в безлунните нощи със страховитата си свита от стигийски кучета. Част от обкръжението ѝ стават и демони, като най-известен от тях е страшният демон Емпуза. Има много различни функции. Като богиня на Луната нощем пътува с колесницата си в тъмно небе и огрява целия космос с бледата си светлина. Почитана е също и като богиня на подземния свят. Като богиня на раждането често е призована на помощ за облекчение на родилните мъки. Нейното свещено място са кръстопътищата, където древните често оставят дарове за богинята. Тези дарове са наричани "Вечерята на Хеката". Обикновено те са се състояли от хляб, риба, яйца, чесън и др., като най-често са служили за храна на бедните, които наричали Хеката и Добрата Богиня, тъй като само тя от божествата е споделяла жертвите си с тях. Триликата Хеката е изобразена в троен образ, като пръв създател на това изображение е елинският скулптор Алкамен, който изработва статуя на Хеката Епипюргидия ("от кулата") в близост до акропола в Атина, за да гледа във всички страни и да защитава града. На статуите си богинята е изобразявана с факел - символ на лунния огън, със змия - олицетворение на безсмъртието и с нож - на акушерството. Като божество на подземния свят и спътник на Персефона, Хеката е почитана като кралица на нощта и богиня на кръстопътя. Вярвало се, че Хеката изпраща тежки сънища на хората, както и че тя трябва да бъде се призовавана при правенето и развалянето на магии. В мита за Златното руно, тя е тази, която помага на Медея да спечели любовта на Язон.

Гръцка митология[редактиране | редактиране на кода]

В по-късната гръцка митология Хеката е изобразявана повече като богинята на магьосничеството и магията. Изобразявана е и с три глави, които може да бъдат: една на куче, една на змия(коза) и една на кон(дева). Тя е особено свързвана с тройния кръстопът, където елините поставяли маски за всяка от нейните глави пред различните посоки. Римската митология я познава като богинята Тривия, т.е. " на трите пътя".

В изкуството[редактиране | редактиране на кода]

В илюстрация към книгата на Стефан Маларме "Античните богове" (1880) Хеката е изобразена с три си лика. В ръцете си държи факел, който в случая симлолизира нощта и задгробния живот, въже - символ на началото и края и змия, която също е символ на смъртта и новото раждане. Уилям Блейк я изобразява в мрачни краски - Хеката е заобиколена от животни, които олицетворяват мрака и нея - кон, сова, прилеп и дракон.

Най-често в литературата и художествените произведения е изобразявана с животни от дивата природа. Създания на мрака като гарвани, сови, змии и дракони са свързвани с нея, но това е по-скоро в областа на литературата, отколкото в култовата обредност.

Хеката, Уилям Блейк 1795 .

Кучетата са тясно свързани с Хеката в класическия свят. Често Хеката е изобразявана и описвана като приемаща образа на куче или като придружавана от куче. Нейното явяване винаги е ознаменувано от воя на кучетата. В по-късни времен воят на кучетата е тълкуван като знак за поява на неспокойните души или демони, които придружават Хеката.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]