Медея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Медея убива децата, 19в., Йожен Дьолакроа

Медея (на гръцки: Μήδεια) е героиня от древногръцката митология, жрица на Хеката, дъщеря на океанидата Идия и Еет, царя на Колхида, а според друга версия - на богинята Хеката и Еет (Ает). Внучка е на Хелиос и е в близки роднински отношения с Кирка (Цирцея), според една от легендите е нейна сестра, а според други племенница. Влюбва се в Язон (при идването му в Колхида) и му помага да завладее златното руно, след което напуска Колхида с него. По-късно заради изневярата на Язон с Главка погубва двете си деца Мермер и Фер и съперницата си. Тези събития са описани в трагедията на Еврипид "Медея".

Медея от Ивлин Де Морган.

Според специалистите различните варианти на мита за Язон и Медея разказват за времето преди Троянската война, когато гръцките племена идват на Балканския полуостров и се сблъскват с местните култури на пеласгите, егейците и анатолийците. Герои като Язон, Персей и Херакъл отразяват тъкмо този момент на сблъсък-среща между местните (стари) и прииждащите (нови) племена и култури. Случва се конфликт между старите шамански практики и ритуали почитащи женски-хтонични божества и новите слънчеви култове, които идват с Бронзовата епоха и гръцките племена. Медея присъства в мита за Язон и Аргонавтите. Този мит познаваме от една късна литературна версия, Аргонавтика, разказана от Аполоний Родоски през ІІІ век пр. Хр. Сигурно е обаче, че героинята е съществена част от ядрото на мита.

Митът за Медея и Язон[редактиране | редактиране на кода]

Ролята на Медея в мита започва след пристигането на Язон от Йолк в Колхида. Язон трябва да вземе Златното руно и да го занесе в родния си град, за да получи обратно царската власт там, заграбена от чичо му. Медея се влюбва в него и му обещава да му помогне, ако той в замяна се омъжи за нея и я вземе със себе си. Язон се съгласява. В една от версиите на мита, Еет се съгласява да даде руното на Язон, ако той изпълни няколко задачи. Първо да обязди два огнедишащи бика. После трябва да засее в нива, която е разорал с впрегнатите преди това бикове, част от зъбите на убития от Кадъм дракон, син на Арес. От зъбите поникнала армия от войни. Медея дала на Язон мехлем, който да го предпази от дъха на драконите, защото била и знахарка, а освен това го посъветвала и как да се справи с поникналата армия от войници – като хвърли камък между тях. Те се сбиват и избиват помежду си. Последната задача на Еет била Язон да се справи с дракона, пазещ руното. Тогава Медея упоила дракона с билки. След това Язон взел руното и отплавал с Медея, както обещал. Според версии на мита, Медея помогнала на Язон, защото се влюбила в него след като била омагьосана от Афродита или Ерос, по заръка на Хера. В някои от вариантите Еет започва да преследва Язон и Медея, но тя успява да го забави и провали като убива брат си Абсирт, нарязва тялото му на части, някои от които хвърля във водата, а други разпръсква на някакъв остров. Медея е сигурна, че баща ѝ ще спре да събира тялото на сина си, за да го погребе и така ще се забави в преследването. В други версии Абсирт е преследвачът на крадците на руното и бива убит от Язон. По време на плаването Аталанта е сериозно ранена, а Медея успява да я излекува с чародейните си способности. По пътя към Гърция, корабът на Язон и Медея спира на острова, където живее Кирка(или Цирцея). Там лелята очиства племенницата си от греховността на убийството и пролятата кръв.

Язон и Медея by Гюстав Моро (1865).

След това, корабът Арго достига до остров Крит, който тогава е пазен от Талос, великан, направен от бронз. Талос имал само една жила, която минавала през цялото му тяло, и била захваната с бронзов нокът. Талос е убит или от Медея, която успяла да му даде магически билки и да го накара да ѝ повярва, че като му махне нокътя ще стане безсмъртен, или от стрела, която изстрелял Пеант. След като Талос умрял, Аргонавтите успели да акостират на Крит. Докато трае походът на Аргонавтите, Хера, която в гневна на Пелий решава да му отмъсти като го накара да се влюби в Медея. За да може Медея да го убие. Така или иначе, когато Медея и Язон се завръщат в Йолк, Пелий отказва да върне трона. Тогава Медея замисля поредното си коварство и убеждава дъщерите на Пелий, че могат да го подмладят като повторят ритуал, който тя им показва. Според мита, Медея показала на дъщерите на Пелий как нарязва на парчета стар овен и го пуска в котел с вряща вода, а от котела изскача младо агне. В една от версиите Медея направила тази демонстрация не с овен, а с бащата на Язон, Езон. Момичетата се възхитили и повторили ритуала, но без краен успех. След смъртта на Пелий, Язон и Медея отплават за Коринт.

Различни версии за финала[редактиране | редактиране на кода]

В Коринт, Язон напуска Медея заради Главка, царската дъщеря. Медея изпраща на момичето дреха и накит пропити с отрова, от която тя изгаря. Умира и Креон, царят-баща, докато опитва да спаси дъщеря си. В продължаващ пристъп на ярост и гняв, Медея убива и двамата си синове. След това дядо й, Хелиос, праща златна колесница, теглена от два дракона, да я вземе и отведе в Атина.

Трагичната съдба на Медея в Коринт, изоставена от Язон е в основата на сюжета на Еврипидовата трагедия. Представена е за първи път през 431 г. пр. Хр. В тази трагедия за първи път постъпката на Медея (убийството на децата й) не се тълкува като резултат от лудост или варварски произход, а като акт на отчаяние и гняв. Обсебена от желание за отмъщение, Медея Убива Главка с отровните дрехи, а Креон умира докосвайки се до тях. Медея убива синовете си тъкмо в този момент, защото се изплашва, че охраната на мъртвия цар ще ги убие особено жестоко.

В друга версия, след Коринт, Медея бяга в Тива (Беотия), при Херакъл. Там тя го очиства от убийството на Ифит. В замяна Херакъл ѝ позволява да живее в Тива. Но това не продължава дълго, защото въпреки протестите му, жителите на града я изгонват и тя чак тогава отива в Атина.

Медея: Антъни Сандис(1868)

В Атина Медея се жени за Егей и има син от него – Мед. Според Хезиод, този син също е от Язон. Още веднъж не ѝ се отдава обаче да задържи щастието при себе си. Този път пречката е появата на отдавна изгубения син на Егей – Тезей. Медея се опитва да убеди Егей, че новодошлият странник е предател и опасен за царя. Тя приготвя чаша с отрова ѝ я подава на Тезей, но тогава Егей разпознава сина си по меча, който виси на пояса му, меч, който той сам е оставил при раждането му. Изтръгвайки чашата от ръцете на сина си Егей го припознава и определя за свой наследник. Тогава Медея и синът ѝ Мед отново бягат.

Има две версии: според едната магьосницата се връща в Колхида. Там разбира, че след бягството й, чичо ѝ заграбва бащиния ѝ трон. Убива чичо си и възстановява царството на баща си. Според другата версия Медея и Мед бягат в земите на Иранското плато. Там заживяват сред Арийците, които сменят името си според това на Мед и се наричат Меди или Мидийци (това е името, с което гърците са наричали персийците).

Известно объркване съществува при наслагването на различните версии на мита, според което би трябвало да има две Медеи. Една в Колхида и една в Тива. И двете са свързани с Тезей и похода на аргонавтите. Това се дължи на дългата фаза, в която митовете се помнят и пеят от пътуващи певци, а не биват записани. Така се раждат разлики във версиите и възможност за объркване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • англоезичната версия на статията в Уикипедия