Аталанта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За италианския футболния отбор вижте Аталанта (отбор).

Аталанта
Atalanta Vatican Inv2784.jpg
Характеристики
Описаниедевица ловджийка в древногръцката митология
РодителиКлимена
ДецаПартенопей
Аталанта в Общомедия

Аталанта (на старогръцки: Ἀταλάντη, Ἀταλάντα, Atalante, Atalanta) в древногръцката митология е девица ловджийка, дъщеря на Климена.

В разказите от Беотия се казва, че нейният баща е Схеней, син на Атамант, в Аркадия – Яс, син на Ликург – син на Алей.

След раждането на Аталанта нейният баща е разочарован, че не е момче и я изхвърля на хълм близо до Калидон. Артемида изпраща мечка, която кърми детето. То расте при ловците и става най-бързата по тичане в Гърция. Аталанта става амазонска ловджийка и се заклева да остане завинаги девица. Яс я признава за своя дъщеря и иска да я омъжи. Тя се омъжва за Меланион, победителят с хитрост в организираното от нея надбягване, и има с него син Партенопей. Според друга версия те са превърнати в свине, преди да се съберат.

Според Аполодор (Библиотека, трета кн., 9.2) тя е дъщеря на Яс (син на Ликург и Клеофила) и Климена (дъщеря на Миний). Два кентавъра се опитват да я изнасилят, но Мелеагър ги убива. Аталанта участва в Калидонския лов, побеждава Пелей, жени се за Меланион, след като той я побеждава. Зевс превръща съпрузите в лъвове.

Има митове, според които тя е единствената жена, която пътува с Аргонавтите в похода за Златното руно, макар че други автори отричат вероятността Язон да е допуснал жена на борда.

Според Еврипид тя е дъщеря на Менал, омъжва за Хипомен, а не за Меланион. Ражда от Меланион (или от Арес) Партенопей, който участва в похода срещу Тива. Според Хезиод Аталанта е дъщеря на Схоней.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Karl Kerényi: Die Mythologie der Griechen – Die Heroen-Geschichten. dtv, München 1999, ISBN 3-423-30031-0.
  • Robert von Ranke-Graves: Griechische Mythologie – Quellen und Deutung. Rowohlt, Reinbek bei Hamburg 2001, ISBN 3-499-55404-6.
  • Michael Grant, John Hazel: Lexikon der antiken Mythen und Gestalten. dtv, München 2004, ISBN 3-423-32508-9.
  • Eva Dewes: Atalanta, Maria Moog-Grünewald: Mythenrezeption. Die antike Mythologie in Literatur, Musik und Kunst von den Anfängen bis zur Gegenwart. Verlag J.B. Metzler, Stuttgart 2008, (Der Neue Pauly. Supplemente Band 5), S. 164 – 171, ISBN 978-3-476-02032-1.
  • Eva Dewes: Freierprobe und Liebesäpfel. Der Mythos von Atalante und Hippomenes in der Kunst und seine interdisziplinäre Rezeption. Michael Imhof Verlag, Petersberg 2011, ISBN 978-3-86568-712-8.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]