Пелей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пелей
Характеристики
Описаниегерой от древногръцката митология
РодителиЕак
Ендеида
ДецаАхил
Пелей в Общомедия

Пелей (на гръцки: Πηλεύς) в древногръцката митология е син на Еак, царя на Егина. Баща е на известния древногръцки герой Ахил.

Пелей и неговият брат Теламон убиват своя полубрат Фок и напускат Егина, за да избегнат наказанието.

Във Фтия Пелей е очистен от престъплението от Евритион и се жени за дъщеря му Антигона. По време на Калидонския лов по невнимание Пелей убива Евритион и напуска Фтия.

Отива в Йолк и там е пречистен от престъплението от Акаст. В Йолк Пелей губи игрите по повод погребението на Пелий, бащата на Акаст. Победителка става Аталанта. Астидамея – съпругата на Акаст – се вклюбва в Пелей, но той я отблъсква. Озлобена тя изпраща съобщение до Антигона, за да ѝ каже, че Пелей се е оженил за дъщерята на Акаст. Огорчената Антигона се обесва.

След това Астидамея казва на Акаст, че Пелей се е опитал да я изнасили. Акаст взема Пелей на лов, скрива меча му и го изоставя пред група от кентаври да го нападнат. Мъдрият кентавър Хирон връща на Пелей меча и Пелей избягва. После Пелей разграбва Йолк и осакатява Астидамея.

След смъртта на Антигона Пелей се жени за морската нимфа Тетида и от нея става баща на Ахил. Като сватбен дар Посейдон му дава двата безсмъртни коня Балий и Ксант. В крайна сметка сватбата им става повод за кавгата, която води до избора на Парис коя е най-красивата богиня, а оттам и до Троянската война.

Има две версии за понататъшната съдба на Пелей:

  1. Синовете на Акаст го заточват и той умира.
  2. Връща се при Тетида и става безсмъртен.


Пелей поверява Ахил на Хирон, 500 г. пр.н.е (Национален археологически музей, Атина)

Източници[редактиране | редактиране на кода]