Библиотека (книга)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Митологическа библиотека)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Библиотека.

Библиотека
Βιβλιοθήκη
Bibliotheke des Apollodor.JPG
Първо издание 1-вo хилядолетие
Библиотека в Общомедия

„Митологическа библиотека“ или само „Библиотека“ е единственото оцеляло до наши дни съчинение по древногръцка митология, където митовете на Древна Гърция са изложени в най-пълен и систематизиран вид. Вероятно е написана около I – II век. Авторството ѝ е приписвано на Аполодор, но не е напълно доказно. Понякога авторът ѝ се означава като Псевдо-Аполодор.

Състои се от три книги и Епитом, които съдържат древните митове и легенди. Първоначално книгите са били четири, но част от третата и четвъртата са загубени. Въпреки това от „Библиотека“-та получаваме много обширни знания за митологичния свят на древните. Съдържанието е изложено стегнато и сбито, без никакви размисли и анализи, и последователно следва генеалогичния ред.

Първата книга започва със създаването на света, следва гигантомахията и разказа за Девкалион и завършва с похода на аргонавтите. Втората книга започва с историята на Инах, следват подвизите на Херакъл, както и списък със синовете му. Третата книга започва с историята на рода на Агенор и критските митове за Главк и цар Минос. Следва митът за Кадъм, основателя на Тива, и тиванският цикъл митове – Едип, Седемте срещу Тива, походът на Епигоните. После са изложени аркадските митове – легендите за Пеласг и Аталанта. Като започва от дъщерите на Аталанта, авторът прави връзка от Тайгета към лаконските митове, а от Електра – към троянските. След това, без преход, се прехвърля към рода на Азоп и Еак и почва изложението на атическите митове, от древните царе на Атина до подвизите на Тезей. Вероятно троянският цикъл митове се оказва в загубените части на „Библиотека“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]