Парис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Парис.

Решението на Парис, Рубенс, Нац.галерия, Лондон

Парис (също се среща като Александър[1][2]) в древногръцката митология е син на троянския цар Приам и неговата съпруга Хекуба. Когато Хекуба била бременна с него сънувала, че ражда не дете, а горяща факла, която щяла да запали цяла Троя. Гадателите тогава ѝ обяснили, че явно синът ѝ ще бъде причината за гибелта на Троя.

Като се родил, Приам го оставил в планината Ида, надявайки се, че зверовете ще го разкъсат. Той обаче бил намерен и отгледан от пастири.

Там, в гората Ида станал и прочутият спор на богините коя е най-красива. За да го склонят на своя страна, Хера му обещала да го направи най-мъжествен между царете, Атина – да стане най-храбрият герой, а Афродита му обещала най-красивата жена. Парис отсъдил, че най-красива от богините е Афродита.

Върнал се в Троя, където родителите му го посрещнали с отворени обятия. Парис отишъл на гости на спартанския цар Менелай и възползвайки се от неговото гостоприемство, отвлякъл жена му – Хубавата Елена, както и други съкровища.

Тази негова коварна постъпка била причината за Троянската война, в която Парис, според Илиадата, не взел голямо участие.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Read about Paris, the Man Who Began the Trojan War. // About.com Education. Посетен на 16 ноември 2015.
  2. Georg Autenrieth. A Homeric Dictionary, Ἀλέξ – ανδρος. // perseus.tufts.edu. Посетен на 16 ноември 2015.