Пандар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пандар
Kirk-TroilusCressidaAct1.jpg
Характеристики
Описание герой от древногръцката митология
Родители Ликаон

Пандар е герой от ОмироватаИлиада“, син на Ликаон и прочут стрелец. Пандар, който предвожда войската от град Зелея и се бори на страната на Троя в Троянската война, се появява за първи път във Втора книга на „Илиада“. В Четвърта книга ранява със стрела Менелай, нарушавайки така временното затишие за преговори, които иначе можели да доведат до мирното връщане на Хубавата Елена. После ранява със стрела и Диомед, който на свой ред го убива копие с главата.

Пандар е герой на поематаЕнеида“ на Виргилий като спътник на Еней.

През средните векове Пандар се появява като персонаж в поемата на Джефри Чосър „Троил и Кресида“ (1370), както и в едноименната пиеса на Уилям Шекспир от 1609 г. В двете произведения Пандар е активен посредник между племенницата си Кресида и чезнещия по нея троянски принц Троил, по-млад брат на Парис и Хектор. Тази романтична история не се среща в класическата древногръцка митология, а е измислена през 12 век. Както Пандар, така и други герои от историята, чиито имена са заети от „Илиада“, са напълно различни от едноименните Омирови прототипи.

Благодарение на този сюжет, измислен от Чосър и доразвит от Шекспир, в английския език се появява думата pander, която означава „сводник“, „своднича“

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pandarus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.