Касандра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Касандра.

Касандра от Евелин де Морган (1898, Лондон); Касандра пред вратите на горящия град Троя, изпаднала в отчаяние и лудост.

Касандра („която оплита мъже“) в древногръцката митология е дъщеря на владетелите на Троя - Приам и Хекуба. Касандра е прочута пророчица.

Аполон се влюбил в нея и обещал да ѝ даде дарбата да пророкува, но Касандра не отвърнала на любовта му. Тогава Аполон действително ѝ дал дарбата да предсказва бъдещето, но и лошата участ никой да не вярва на думите ѝ.

Касандра предсказала падането на Троя. Познавала Парис още като го видяла на състезание в Троя и искала да го убие, за да спаси родината си от войната, която видяла в бъдещето. Предупреждавала троянците да не приемат подаръка на хитрите ахейци – Троянския кон, но никой не се вслушал в думите ѝ. Тя предрекла и смъртта на Агамемнон.

След края на Троянската война тя била изнасилена от Малкия Аякс, докато търсела спасение в храм на Атина и е взета в плен като робиня за царя на Микена - Агамемнон. Докато обаче Агамемнон отсъствал от къщи, неговата съпруга Клитемнестра започнала тайна връзка с Егист. След като Агамемнон и Касандра се върнали в Микена, съпругата му и нейния любовник ги убили. Според някои митове Касандра и Агамемнон имали двама сина - Теледам и Пелопс, които били убити от Егист.