Касандра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Касандра.

Касандра
Cassandra (Stratford Gallery).jpg
Касандра от Евелин де Морган, 1898, Лондон
(Касандра пред вратите на горящия град Троя, изпаднала в отчаяние и лудост)
Характеристики
Описаниегероиня от древногръцката митология
РодителиПриам
Хекуба
ДецаТроил
Теледам
Касандра в Общомедия

Касандра („която оплита мъже“) в древногръцката митология е дъщеря на владетелите на Троя – Приам и Хекуба. Касандра е прочута пророчица.

Аполон се влюбил в нея и обещал да ѝ даде дарбата да пророкува, но Касандра не отвърнала на любовта му. Тогава Аполон действително ѝ дал дарбата да предсказва бъдещето, но и лошата участ никой да не вярва на думите ѝ.

Касандра предсказала падането на Троя. Познавала Парис още като го видяла на състезание в Троя и искала да го убие, за да спаси родината си от войната, която видяла в бъдещето. Предупреждавала троянците да не приемат подаръка на хитрите ахейци – Троянския кон, но никой не се вслушал в думите ѝ. Тя предрекла и смъртта на Агамемнон.

След края на Троянската война тя била изнасилена от Малкия Аякс, докато търсела спасение в храм на Атина и е взета в плен като робиня за царя на Микена – Агамемнон. Докато обаче Агамемнон отсъствал от къщи, неговата съпруга Клитемнестра започнала тайна връзка с Егист. След като Агамемнон и Касандра се върнали в Микена, съпругата му и нейния любовник ги убили. Според някои митове Касандра и Агамемнон имали двама сина – Теледам и Пелопс, които били убити от Егист.