Микена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Археологически обекти в Микена и Тиринт
Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns*
Световно наследство (ЮНЕСКО)

Mycenae lion gate dsc06382.jpg
Лъвската порта в Микена
Държава Флаг на Гърция Гърция
Тип Културно
Критерии i, ii, iii, iv, vi
Справка
Регион** Европа
Координати 37°43′48″ с. ш. 22°45′25″ и. д. / 37.73° с. ш. 22.756944° и. д.
Регистрационна справка
Вписване 1999  (23та сесия)
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.

Микена (на старогръцки: Μυκῆναι, гръцки: Μυκήνες) е археологично селище в Гърция намиращо се на около 90 км. югозападно от Атина, на североизток от Пелопонес.

Микена била един от най-важните центрове в древността, а Микенското царство на практика е първата гръцка цивилизация, заместваща критско-минойската и военно доминираща около 400 г. над голяма част от южна Гърция. Господствала по земите на източното Средиземноморие, Микенската цивилизация е положила основите на класическата гръцка култура и е определила насоките на нейното развитие. Това е и причината периодът от около 1600 пр.н.е. до 1100 пр.н.е. да се нарича микейски период.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че името Микена не е гръцко, а вероятно предгръцко и наследено от предходните местни жители. Предгръцкият език е непознат днес, а няма силни доказателства за използването на индоевропейски езици.

История[редактиране | редактиране на кода]

На територията на древният град Микена са открити фрагменти от глинени съдове, датирани отпреди 3500 пр.н.е., от времето на неолита. Намирани са останки от периода 2100 пр.н.е. до 1700 пр.н.е от ранната бронзова епоха. От средната бронзова епоха (1800 - 1700 пр.н.е.) са датирани първите открити гробове и погребални шахти.

Акрополът или „високият град“ на Микена е създаден в ранния 15 век пр.н.е., а около 1350 пр.н.е. той и околните стени биват възстановени в „циклопски стил“. Легендата разказва, че строежите са дело на циклопи, поради големите размери на каменните блокове, от който са изградени.

Двата най-големи града на микейското царство – Микена и Тиринт, са възпети и обезсмъртени в епичните поеми на Омир - Илиада и Одисея, а самата Микена е описана като царството на Агамемнон.

Микена е открита от археолога Хайнрих Шлиман през 1866 г. През 1950 г. ученият А.Евънс открива сричковото писмо Линеар Б, което е разчетено през 1952 г. от М. Вентрис. Микена е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]