Микена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Микена
Лъвската порта в Микена
Лъвската порта в Микена
Местоположение
Greece relief location map.jpg
37.7308° с. ш. 22.7561° и. д.
Микена
Местоположение в Гърция
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Арголида, Пелопонес
Археология
Вид Град
Период XV-XII век пр.н.е.
Култура микенска култура
Епоха Бронзова епоха
Световно наследство на ЮНЕСКО
Име Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns
Регион Европа и Северна Америка
Тип Културно
Критерий i, ii, iii, iv, vi
Вписване 1999
ID 941
Микена в Общомедия

Микена (на старогръцки: Μυκῆναι, гръцки: Μυκήνες) е археологично селище в Гърция намиращо се на около 90 км. югозападно от Атина, на североизток от Пелопонес.

Микена била един от най-важните центрове в древността, а Микенското царство на практика е първата гръцка цивилизация, заместваща критско-минойската и военно доминираща около 400 г. над голяма част от южна Гърция. Господствала по земите на източното Средиземноморие, Микенската цивилизация е положила основите на класическата гръцка култура и е определила насоките на нейното развитие. Това е и причината периодът от около 1600 пр.н.е. до 1100 пр.н.е. да се нарича микенски период.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че името Микена не е гръцко, а вероятно предгръцко и наследено от предходните местни жители. Предгръцкият език е непознат днес, а няма силни доказателства за използването на индоевропейски езици.

История[редактиране | редактиране на кода]

На територията на древният град Микена са открити фрагменти от глинени съдове, датирани отпреди 3500 пр.н.е., от времето на неолита. Намирани са останки от периода 2100 пр.н.е. до 1700 пр.н.е от ранната бронзова епоха. От средната бронзова епоха (1800 – 1700 пр.н.е.) са датирани първите открити гробове и погребални шахти.

Акрополът или „високият град“ на Микена е създаден в ранния 15 век пр.н.е., а около 1350 пр.н.е. той и околните стени биват възстановени в „циклопски стил“. Легендата разказва, че строежите са дело на циклопи, поради големите размери на каменните блокове, от които са изградени.

Двата най-големи града на микенското царство – Микена и Тиринт, са възпети и обезсмъртени в епичните поеми на Омир – Илиада и Одисея, а самата Микена е описана като царството на Агамемнон.

Микена е открита от археолога Хайнрих Шлиман през 1866 г. В самото начало на 20 век ученият Артър Евънс прави разкопки на остров Крит (Кносос и други дворци), където открива образци на сричковото писмо Линеар Б, (по-късно е установено, че то е свързано с нахлуването на микенците на Крит около 1450 г. пр. Хр.), разчетено през 1952 г. от М. Вентрис.

Микена е основен туристически обект в Гърция, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]