Византийска баня (Солун)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Византийска баня
Βυζαντινό λουτρό
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение в дем Солун
МестоположениеСолун, Гърция
Стилвизантийски
ИзгражданеXIII – XIV в.
Етажиедин
Статутобект на световното наследство на ЮНЕСКО
Византийска баня в Общомедия

Византийската баня в Горния град (на гръцки: Βυζαντινό λουτρό Άνω Πόλης) е историческа постройка в град Солун, Гърция. Тя е единствената баня, запазена от средните периоди на византийския период на града. Разположена е на входа на Горния град на Солун.

От 1988 година е част от обектите на световното наследство на Юнеско като част от Раннохристиянските и византийските паметници в Солун.[1][2]

Баните датират от края на XIII или началото на XIV век и работят непрестанно до 1940 година като мъжка и женска обществена баня. Оригиналната архитектура следва типичната за римските бани - с фригидариум, тепидариум и калдариум, като всяко отделение е с по две стаи. Въпреки че по византийско време баните са използвани смесено от мъже и жени, по време на Османската империя в банята са строго разделени мъжко и женско отделение.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika // UNESCO. Посетен на 11 юли 2016.
  2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ UNESCO: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης // Hellenic National Commission for UNESCO. Архивиран от оригинала на 2012-06-27. Посетен на 11 юли 2016.
  3. Kourkoutidou-Nikolaidou, E., Tourta, A. Wandering in Byzantine Thessaloniki. Kapon Editions, 1997. ISBN 960-7254-47-3. с. 87–88.