Делос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Делос
Δήλος
Delos general.jpg
Местоположение Циклади
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Акватория Егейско море
Площ 3,43 km²
Население 14 души (2001)
4,08 души/km²
Най-висока точка 112 m н.в.
Greece relief location map.jpg
37.3933° с. ш. 25.2711° и. д.
Местоположение в Гърция
Световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъра Delos
Регион Европа и Азия
Тип културно наследство
Критерии ii, iii, iv, vi
Вписване 1990  (14-а сесия)
Делос в Общомедия

Делос (на гръцки: Δήλος, на старогръцки произнасяно Делос, на новогръцки Дилос) е остров в западната част на Егейско море. Най-малкият от Цикладите, разположен приблизително в средата им. Дължината му е 4,5 км, а в най-широката си част е 1,3 км. В Древна Гърция се считал за свещен, тъй като там съгласно митовете, Лето родила близнаците Артемида и Аполон.

Съгласно мита, някога Делос бил плаващ остров, блуждаещ по морета, докато Зевс не заповядал на Посейдон да го застопори на едно място, за да може на него да се скрие и роди бременната Лето.

Дълго време малкият град Делос се изхранвал с доходите от храма на Аполон, който имал култово значение. Религиозната му роля бил толкова голяма, че след 426 пр.н.е. било забранено на него да се раждат и умират хора. По-късно станал крупен център на международна търговия и особено се прославил като най-големия в Средиземноморието пазар на роби. По сведения на Страбон, в пристанището на Делос ежедневно се купували и продавали десетки хиляди роби. Делос бил столица на Делоския съюз, който е основан 478 – 477 г. пр.н.е. На Делос се съхранявала хазната на съюза и там се провеждали срещите на съюзниците.

В наши дни на Делос няма постоянни обитатели. Островът се използва като музей под открито небе, който в понеделник има почивен ден и островът е „затворен“. Археолозите са успели да открият останките на три светилища на Аполон, храм на Артемида, храм на бог Тритон, храм на Хера, Тераса на лъвовете и други светилища.

През 1990 г. ЮНЕСКО вписва Делос в списъка на световното наследство. Там са посочени следните обекти:

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Агора на компеталиастите
  • Делоски храм в дорийски стил
  • Минойски фонтан
  • Терасата на лъвовете – 7 век пр.н.е.
  • Стойвадеон – Храм на Дионис
  • Храм на Изида
  • Храм на Хера
  • Къща на Дионисий