Страбон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Страбон
древногръцки историк и географ

Роден
Починал
23 г. (86 г.)
?, ?
Научна дейност
Област История, география
Страбон в Общомедия

Страбон (гръцки: Στράβων) е древногръцки географ и историк. Автор е на "География" (гръцки:Γεογραφικά), която се състои от 17 книги и се явява сборник със знания за света по онова време и "Исторически записи", които не са оцелели до наши дни.

Роден е през 63 пр.н.е. в Амазия (днешна Турция), която се намира на 100 км от южния бряг на Черно море, на пътя, водещ към Средиземно море. Там именно са се заселили родителите му. По времето на неговото раждане, Амазия става част от Римската империя. Три века преди Христос, Амазия е била столица на Понтийското царство, но около 160 г. пр.н.е. столицата е преместена в Синопа и Амазия се превръща в обикновено провинциално градче. За своя баща Страбон нищо не е написал, но подробно е разказвал за роднините си по майчина линия. Силно влияние върху развитието му оказва школата на стоиците на философа Зенон, който е живял 2 века преди Страбон. Другите двама, които го формирали като личност, са неговите учители - Тиранион, който бил представител на Пергамската школа, почитател на Аристотел и автор на няколко съчинения по география и Аристодем, който преподавал граматика и реторика.

Карта на Европа според Страбон

Страбон много е пътешествал по цял свят. Видял е със собствените си очи Статуята на Зевс Олимпийски, храмът на Артемида в Ефес, Александрийският фар и пирамидите в Египет. По това време градините на Семирамида вече не са съществували. На няколко пъти е посетил Египет.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Страбон. География. Перевод Г. А. Стратановского. Общ. ред. С. Л. Утченко. М., 1994.
  • Страбон. География: в семнадцати кн. М., 2004 (Мировая летопись).
  • Страбон. География, книги I–V. Прев. В. Русинов. С., 2006 (Поредица Антични автори към изворите на траките. Т. III).
За него
  • Арский, Ф. Н. Страбон. М., 1974 (Замечательные географы и путешественники).
  • Грацианская, Л. И. „География“ Страбона. Проблемы источниковедения. - Древнейшие государства на территории СССР. 1986. М., 1988, 6-175.
  • Щеглов, Д. А. Страбон против Посидония: полемика о влиянии солнца на климат в F 223 EK. - ΣΧΟΛΗ, 4.2, 2010, 298-324.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]