Епидавър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Храмът на Асклепий в Епидавър
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Epidaurus Theater.jpg
Панорамен изглед на театърът в Епидавър
В регистъра Sanctuary of Asklepios at Epidaurus
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Тип Културно
Критерии i, ii, iii, iv, vi
Вписване 1988  (12та сесия)
Координати 37°35′46″ с. ш. 23°04′45″ и. д. / 37.596111° с. ш. 23.079167° и. д.
Храмът на Асклепий в Епидавър в Общомедия
Стадионът в Епидавър

Епидавър (на гръцки: Επίδαυρος, Епѝдаврос) е древногръцки полис на Сароническия залив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Епидавър е независим от Аргос град, не е бил включен в древната Арголида до римско време. С прилежащите около него райони образува малка територия, наречена Епидаврия. Предполага се, че тук е родното място на сина на Аполон – Асклепий, лечителя. Епидавър е известен и със светилището си, разположено на около 8 километра от града и със своя театър. Култът към Асклепий датира от 6 век пр.н.е.

В светилището на Асклепий (Асклепион) се стичат за изцеление хора от всички краища на Древна Гърция. Хората, търсещи изцеление, преспиват в специални спални помещения, където в съня им самият бог Асклепий ги съветва какво точно трябва да направят, за да си възстановят здравето. В близост до Епидавър се намират минерални извори, които вероятно също се използват за лечение.

Асклепий, най-важният бог-лечител в древността донася благоденствие на светилището, като през 4 век пр.н.е. и 3 век пр.н.е. то се разраства с множество монументални сгради. Славата и просперитетът на светилището продължават през целия елинистичен период. През 87 година пр.н.е. светилището е плячкосано от римския военачалник Луций Корнелий Сула, а през 67 година пр.н.е. е ограбено от пирати. През 2 век светилището е отново в подем под римско владение, но през 395 година е превзето от готите.

Даже след навлизането на християнството и замлъкването на оракулите, светилището в Епидавър е много известно до средата на 5 век, но вече като християнски целебен център.

Театърът[редактиране | редактиране на кода]

Благодарение на многото поклонници, търсещи изцеление в Асклепиона, в Епидавър са построени и много други обществени сгради, например огромният театър, възхитил древния пътешественик Павзаний с неговата симетрия и красота. Театърът е използван за драматични представления, за церемониални пиршества, за къпане и за състезания по борба. Театърът е създаден по проект на Поликлет Млади (син на Поликлет Стари) през 4 век пр.н.е. Първоначалните 34 реда за зрителите са увеличени с още 21 по римско време. Обичайно за гръцките театри (и противно на римските) е, че при тях се отваря прекрасна гледка зад сцената, неразделна част от самия театрален комплекс, която не трябвало да бъде скривана.

Театърът възхищава със своята невероятна акустика, която позволява почти идеална чуваемост, без усилватели, на всяка произнесена дума от сцената до всичките 15 000 зрители, без значение на тяхното място. [1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]