Погром

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Погром е насилствен бунт, означава масови насилствени действия, насочени срещу определена група от хора на основата на религиозен, етнически или расов признак или по друга причина.

Вдъхновен е често от екстремистки организации или от тайните или други служби на правителството.

Изразява се във физическа агресия, нападение и разрушаване на жилища, предприятия и религиозни сгради. Често е придружен от изтезания и убийства, повреждане, унищожаване или грабеж на имущество, изнасилвания.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Етимологично думата произхожда от руски, където дума погром (същ.) произлиза от глагола громи́ть, означаващ „да се разруши, да се причинява хаос, за да разруши бурно“ [1], тя е заета в английски и други езици, и представлява част от международната лексика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Погром“ и страницата „Pogrom“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.