Направо към съдържанието

Антиамериканизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Антиамериканизъм или още американофобия е презрително, мнително или враждебно отношение към САЩ, което може да бъде насочено към политиката и организацията на обществото, както и към историята и културата на тази страна.

В историята са развити полярни чувства любов-омраза (на немски: Haßliebe) на европейците към САЩ. Критикувани са американските интервенции по света и глобалната роля на английския език.

Латинска Америка и Близкият Изток са критични към САЩ, поради провежданата нейна външна политика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Европа след Тордесиляския договор мисли и пресмята, че лесно ще завладее и колонизира Америка. Джордж Бъркли, философ и епископ, изказва теориятаtranslatio imperii, studii et religionis /1726/, според която напредъкът на човечеството следва хода на слънцето: изток – запад, т.е. ex orientae lux. Далечният и Близък Изток са имали съществено значение в културата на човечеството. Америките са естественото продължение на тази закономерност. Те ще играят ролята на Велика сила и генератор на знания.

Чарлз Дикенс (1842 г.) в дневник на пътешественика „American Notes“ критикува американското общество.

През XX век САЩ са враждебни на синдикалните движения на фордизма и тейлъризма. Бертолт Брехт критикува „жестокия капитализъм“. В Европа (1920) се разпространяват американски филми. Джозефин Бейкър има голям успех в Париж, а американският елит смята, че джазът е явление, насочено против Америка.

Критика на държавната политиката на САЩ спрямо религията[редактиране | редактиране на кода]

Подлага се на критика важното място на религията в американското общество. Преди Декларацията за независимостта 13-те английски колонии в Америка са били известни с религиозната толерантност, религиозно преследвани са намирали убежище там – марани и пуритани. Във Филаделфия, града на братството, е имало протестантска, католическа църкви, а по-късно джамии, синагоги и православни църкви.

Европа критикува липсата на ясно разделение между Църква и Държава и значителното присъствие на християнската религия в публичното пространство: забраната в някои училища да се преподава еволюционната теория на Чарлз Дарвин, началото на работния ден в Сената с молитвен ритуал и обявяването в Сената на един ден в седмицата, посветен на молитва за закрила на Америка.

Критика на милитаризма на САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Критика на еколози[редактиране | редактиране на кода]

САЩ са обвинени в преразход на невъзобновяеми енергийни източници.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]