Русофобия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
 Варварска руска инвазия.
Изображение на варварска руска инвазия в Европа. Ранен 19 век, Франция.

Русофобия (от новолатински русо + фобия, от старогръцки -φοβία, -phobía) е общото наименование на различни негативни чувства, враждебност, предразсъдъци или страхове от Русия, руснаците и руската политика, и т. н. [1][2] Противоположното политическо течение и тежнение се нарича русофилство.

В международен план русофобия има предимно всред народите на Източна Европа, които непосредствено са били в състава на или в контакт с Руската империя. По време на Студената война в целия Източен блок се настаняват подобни настроения като реакция срещу налагания тоталитарен, комунистически модел. Тези политически виждания и „емоции“ на тема Русия се засилват и след падането на Берлинската стена, особено след началото на въоръжения конфликт между украинската правителствена армия и проруските сепаратисти. [3][4].

В България[редактиране | редактиране на кода]

Както преди[5], така и след Освобождението опитите на Русия за намеса и контрол във вътрешната политика на княжество България карат много хора да осъзнаят новата опасност за свободата и просперитета на младата държава. Те се обявяват против намесата на Русия във вътрешнополитическите въпроси на Княжеството и за по-голяма дистанцираност на външната политика.

Особено след кризата около абдикацията на княз Александър I Батенберг, русофобските кръгове вземат явно преимущество. По времето на последвалото управление на Стефан Стамболов българските контакти с Руската империя почти са прекратени. Сред известните с русофобските си възгледи интелектуалци и революционери е Захари Стоянов, който казва: „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!“[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Russophobia, Merriam Webster
  2. -phobia, Collins
  3. Boyko Vassilev, The Vanishing of the Russophiles, 5 June 2014
  4. Protesting anti-govermental Russophobes in Bulgaria TV debate with Russophile MP: Русофили и русофоби за конфликта между Украйна и Русия // Russophiles and russophobes about the conflict between Ukraine and Russia ((бъл)) (video), Btv, 6 May 2014
  5. Защо Ботев видя българските русофили като фекалии от дръгливото магаре Русия?
  6. Захари Стоянов за Русия. // Ceacbg.com, 2008. Посетен на 14 юли 2010.