Салвадор Алиенде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Салвадор Алиенде
Салвадор Алиенде
Мандат
3 ноември 1970 – 11 септември 1973
Предшестван от Едуардо Фрей Монталва
Последван от Аугусто Пиночет

Роден
Починал
Партия: Социалистическа партия на Чили

Салвадор Алиенде (на испански: Salvador Allende Gossens) е чилийски политик със социалистически и комунистически убеждения и президент на Чили (1970–73).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 юни 1908 във Валпараисо. Политическата си активност започва през 20-те години на XX век, когато е студент по медицина. През 1929 е приет в масонска ложа. През 1937 става депутат от Социалистическата партия. През 1945 е избран за сенатор от родната си провинция, където печели изборите с огромна преднина. Осъжда съветското нахлуване в Чехословакия през 1968.

На изборите за президент от септември 1970 спечелва 36,3% от гласовете и след избори и в чилийския парламент става президент на страната.

По време на президентския период на Алиенде са национализирани ключовите отрасли на чилийската индустрия, в това число и добивът на мед, който в голямата си част е в ръцете на концерни от САЩ. Политиката на Алиенде предвижда и отчуждаване на банките и провеждане на аграрна реформа, ощетяваща едрите собственици на земя. През 1972 г. получава Ленинска награда за мир от съветското правителство.

Всичко това води до изпадането на Чили в тежка икономическа криза, до нарастване на инфлацията на над 300% и до липса на инвестиции в страната, а САЩ налагат търговско ембарго. Алиенде иска финансова помощ от Брежнев, но руснаците изпращат само оръжие, което засилва влиянието на армията и довежда до военен преврат и диктатурата на генерал Пиночет.

На 11 септември 1973 в страната е извършен военен преврат с активното участие на ЦРУ. Първоначално на Алиенде му е предложено от военните да напусне страната, но той отказва. Малко по-късно той слага край на живота си. Според мнозина Алиенде може да е "самоубит" или някой да му е помагал при самоубийството. През май 2011 г. тялото на Алиенде е ексхумирано и чилийски съдебни лекари достигат до извода, той е починал в резултат на огнестрелна рана, причинена при самоубийство.[1]

Салвадор Алиенде е чичо на писателката Изабел Алиенде.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Салвадор Алиенде се е самоубил според съдебни лекари

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]