Чехословакия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чехословакия
на чешки: Československo
на словашки: Česko-Slovensko
1918 – 1992
      
Герб
Герб
Национален химн
Kde domov můj и Nad Tatrou sa blýska
Чехословакия преди/след Втората световна война
Чехословакия преди/след Втората световна война
Континент Европа
Столица Прага
Eзици
Официални чешки и словашки
Форма на управление република
Президент
1918 – 1935 Томаш Масарик
1989 – 1992 Вацлав Хавел
Премиер
1918 – 1919 Карел Крамарж
1992 Ян Страски
История
Независимост 28 октомври 1918
Германска окупация 1939
Освобождение 1945
Разделяне 31 декември 1992
Площ
Общо (1921) 140 446 km2
Население
По оценка от 1921 13,607,385
Валута Чехословашка крона
Предшественик
Австро-Унгария Австро-Унгария
Наследник
Чехия Чехия
Словакия Словакия
Днес част от Flag of the Czech Republic.svg Чехия
Flag of Slovakia.svg Словакия
Flag of Ukraine.svg Украйна(1)
(1): от 1918 до 1939 Закарпатска област е в състава на Чехословакия
Чехословакия в Общомедия

Чехословакия (на чешки: Československo; на словашки: Česko-Slovensko и (преди 1990) Československo) е бивша държава в Централна Европа.

Създадена е след Първата световна война. Съществува от 1918 до 1992 г. (по времето на Втората световна война е имала правителство в изгнание). Разделя се на Чешка република и Словашка република от 1 януари 1993 г.

Официални наименования[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Чехословакия през 1920 – 1938 г.
Националности в Чехословакия (1921). В розово са оцветени чехословаците. Ясно се виждат в най-западните територии на страната в синьо болшеството на немците, в най-южните в зелено на унгарците и в най-източната част в оранжево на русините.

Първа Чехословашка република (ЧСР), 1918 – 1938[редактиране | редактиране на кода]

Чехословакия е създадена през октомври 1918 година след края на Първата световна война върху земи от състава на бившата Австро-Унгария. Включва днешните територии на Чехия и Словакия и Закарпатска област в Украйна, които тогава са измежду най-индустриализираните австро-унгарски райони, нареждайки страната сред най-добре развитите икономически страни в Европа. От създаването си до Втората световна война Чехословакия е демократична страна, но с много етнически проблеми. Те се дължат на факта, че втората и третата по-големина етнически групи (германци и словаци) не са доволни от политическото господство на чехите, а освен това повечето германци и унгарци в Чехословакия никога не приемат създаването на новата държава.

Втора чехословашка република, 1938 – 1939[редактиране | редактиране на кода]

Съществува само няколко месеца след Мюнхенското споразумение

Протекторат Бохемия и Моравия и Независима Словакия, 1939 – 1945[редактиране | редактиране на кода]

Подялба на Чехословакия (1938 – 1939); Словашка република и Протекторат Бохемия и Моравия

Преди Втората световна война Чехословакия се превръща в цел на Хитлер. След Мюнхенската конференция от 1938 година хитлеровите войски окупират граничните германски етнически райони в Бохемия и Моравия (Судетите), Унгария получава населени с унгарци части от Южна Словакия, а останалите територии на Словакия и областта Рутения (дн. Закарпатска област) получават статут на автономия. Чехословакия престава да съществува през март 1939 година, когато Хитлер окупира остатъка от Чехия и създава протекторат Бохемия и Моравия, а Словакия обявява независимост. По време на войната протекторатът се управлява пряко от Германия, а новообразуваната словашка държава е съюзник на Нацистка Германия. Словашките войски се бият на съветския фронт до лятото на 1944 г., когато се обръщат срещу правителството. Германските сили потушават този бунт след няколко месеца.

Чехословашка социалистическа република (ЧССР), 1945 – 1990[редактиране | редактиране на кода]

Чехословакия през 1945 – 1990 г.

След Втората световна война Чехословакия е възстановена, всички германци са изгонени от страната, а Закарпатска област е окупирана (и по-късно присъединена) от СССР към Съветска Украйна. 3 години по-късно Чехословашката комунистическа партия (ЧКП) взема властта (1948 – 1989) след парламентарни избори, в които комунистите излизат победители, и страната попада под влиянието на СССР. С изключение на кратък период в края на 1960-те години (т.нар. Пражка пролет) многопартийната система е доминирана от ЧКП. Наблюдава се икономическо изоставане в сравнение със страните от Западна Европа, но икономиката на страната е по-развита от тази на съседните държави от Източна Европа. В религиозно отношение атеизмът е официален в държавата. През 1969 година Чехословакия е преобразувана във федерация, състояща се от Чешка социалистическа република и Словашка социалистическа република. В новата федерация е установено социално и икономическо равенство между чешката и словашка част на държавата.

Чешка и Словашка федеративна република (ЧСФР), 1990 – 1992[редактиране | редактиране на кода]

През 1989 страната става отново демократична след т.нар. „Нежна революция“. След краха на комунизма в Чехословакия започват дебати за промяна на официалното име на страната. Предлага се ЧССР отново да върне името си като Чехословашка република. През април 1990 година предложението е отхвърлено от словашките политици, тъй като според тях това наименование не отчита достатъчно тежестта на словашката държава във федерацията. Стига се до компромисния вариант Чешка и словашка федеративна република. През 1992 година парламентът на федерацията решава да раздели държавата на Чехия и Словакия, считано от 1 януари 1993 година.

Граници[редактиране | редактиране на кода]

Преди Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

След Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Martin Votruba. Czechoslovakia or Czecho-Slovakia. // University of Pittsburgh.