Журналист

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Vladimir Putin 26 May 2002-10.jpg

Журналистът е човек, който се занимава с журналистика, събирането и разпространението на информация за обществени явления, тенденции, важни теми и хора.

Терминът възниква в ранния XIX век, когато означава само хора, пишещи за периодични издания (или журнали). Много хора приемат журналиста и репортера за едно и също нещо. Но репортерът е само един от видовете журналисти, наред с фотографите, колумнистите, главните редактори и т.н. В днешното общество журналистът е придобил особено място в съзнанието на хората. От него се очакват професионализъм в предаването на събития, безусловно придържане към истината и журналистическа етика.

Известни личности в историята на журналистиката са: Даниел Дефо, творил още през XVIII век, и след него Чарлз Дикенс, Ръдиърд Киплинг, Самюъл Колридж, а за България и Христо Ботев. Доста от най-известните имена в историята на 20 век също са се занимавали с журналистика. Примери са Уинстън Чърчил, Джордж Оруел, Ричард Никсън.

Популярни български журналисти са Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов, Бойко Василев, Вера Мутафчиева, Маргарита Михнева, Елена Йончева, Валя Ахчиева, Велизар Енчев, Иво Инджев, Мартин Карбовски, Владимир Береану, Ани Салич, Антон Хекимян, Соня Колтуклиева.

Политическа цензура[редактиране | редактиране на кода]

Според изследване на Комитета за защита на журналистите от 2008 г., най-много журналисти задържани в затвори има в: [1]

  1. Китайска народна република
  2. Куба
  3. Бирма
  4. Еритреа
  5. Узбекистан

Репортери без граници и Комитета за защита на журналистите публикуват доклади за свободата на пресата и организират различни кампании.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. CPJ's 2008 prison census: Online and in jail. // Committee to Protect Journalists. Посетен на 2011-01-04.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]