Даниел Дефо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Даниел Дефо
Daniel Defoe Kneller Style.jpg
Портрет на Даниел Дефо в стила на Годфри Нелър
Роден 13 септември 1660 г.
Крипългейт, Лондон, Англия
Починал 24 април 1731 г. (70 г.)
Мурфийлдс, Лондон, Англия
Професия журналист, писател, търговец, фабрикант, застраховател на кораби, таен агент
Националност Флаг на Англия Англия
Жанр роман
Известни творби Робинзон Крузо“ (1719), „Мол Фландърс“ (1722)
Съпруга Мари Тюфлей
Деца 8 деца
Уебсайт Страница в IMDb
Даниел Дефо в Общомедия

Даниел Дефо (на английски: Daniel Defoe, роден като Daniel Foe, Даниъл Фоу, 1660  – 26 април 1731) е английски писател и журналист, станал известен с романа си Робинзон Крузо. Представител на Просвещението. Автор на памфлети, сатири, есета по политически, икономически и социални проблеми, документална проза.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Даниел Дефо е роден през 1660 г. в семейство на занаятчии. Баща му Джеймс Фо е суров пуританин, който смятал, че най-доброто място да се образова неговият наследник е духовната семинария. Синът му обаче получава много добро образование в академията на Чарлс Мортън. Даниел усвоява практически знания по история, математика, география, френски, италиански, испански, латински и гръцки. Получава образование, което го подготвя да се присъедини към редиците на църквата. Но проповедническата дейност е чужда за него и през 1685 г. той решава да се заеме с търговия – става фабрикант на чорапи, посредник е за износ на платове и внос на вино, собственик е на тухларна фабрика. Дефо много обичал търговията и написал безброй есета и памфлети на икономическа тема.

През 1684 г. Даниел Дефо се жени за Мари Тюфлей, дъщеря на търговец. Двамата имат 8 деца, от които 6 оцеляват, а бракът им продължава 47 години, но е изпълнен с много трудности, заради постоянното отсъствие на Дефо, многото му пътувания и нестабилното му богатство. Година след сватбата си Дефо участва във въстание срещу католическия крал Джеймс II. Криейки се като беглец в църковния двор, след като въстанието било потушено, той видял името Робинзон Крузо, издълбано върху камък и по-късно дал това име на известния си герой.

През 1692 г. Дефо загубва богатството си, а 3 години по-късно постъпва на държавна служба – изпълнява възложени задачи, пътувайки до Шотландия. По това време имало движение за обединяване на Англия и Шотландия, което било неправилно разбрано от шотландците, а Дефо имал задачата да им го обясни. По-късно работи и като таен агент и журналист, пишейки изобличителни памфлети срещу феодално-монархическата и църковна реакция.

Даниел Дефо на позорния стълб, 1862 г., линогравюра на Джеймс Армитидж

През 1703 г. Дефо е осъден да бъде привързан на позорния стълб и на затвор, именно заради един от тези памфлети, чието име е „Най-краткият начин за справяне с несъгласните“. Дефо е бил първият човек, привързан на позорния стълб, който след това се е превърнал в национален герой.

След излизането си от затвора Даниел получава шанс да започне всичко отначало и издава вестник „Преглед на френската дейност“, който е свързан с въпросите в Европа. Със статиите си по въпроси в областта на историята, географията, икономиката, педагогиката, медицината и други, Дефо става един от основоположниците на английската журналистика. Той въвежда популярното есе, уводната статия, интервюто – жанрове, без които не може нито един вестник.

Дефо е бил търговец, фабрикант, застраховател на кораби, затворник, войник, шпионин, беглец. Но най-вече велик писател, защото чрез творбите си е добил световна популярност.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Страница 9 на първото издание на „Робинзон Крузо“, 1719

Даниел Дефо има над 250 публикации. Първата му важна публикация е през 1698 г., а известността му започва през 1701 г. с написването на поемата „Чистокръвният англичанин“, в която защитава Уилям III и осмива претенциите на аристокрацията за чистотата на английската кръв. Когато наближил 60-те си години, Дефо започва да пише романи. През 1719 г. публикува романа, който му донася най-голяма известност – „Животът и чудните приключения на мореплавателя Робинзон Крузо“. Успехът е изумителен и авторът издава две продължения – „Следващите приключения на Робинзон Крузо“ и „Сериозни мисли, премислени от Робинзон през течение на целия му живот“, но те не достигат популярността на първата книга.

Други романи, чийто герои предизвикват по-сериозен интерес са – „Мол Фландърс“ (1722) – история на самотна жена от Лондон и крадец, „Капитан Сингълтън“ (1720), „Полковник Джек“ (1722), „Роксана“ (1724), в чиято основа е вплетена съдбата на индивида, който трябва да оцелее сред враждебно настроеното към него общество, не по-малко жестоко от природата.

Добил слава на талантлив писател, Даниел Дефо умира в самота, далеч от семейството, криейки се от преследващите го кредитори.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Робинзон Крузо“ (Robinson Crusoe, 1719)
  • Captain Singleton (1720)
  • „Мол Фландърс“ (Moll Flanders, 1722)
  • A Journal of the Plague Year (1722)
  • Colonel Jack (1723)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]