Самюъл Пийпс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Самюъл Пийпс
английски писател
Самюъл Пийпс 
Роден: 23 февруари 1633[1][2]
Починал: 26 май 1703[1][2] (70 г.)

Самюъл Пийпс, (на английски: Samuel Pepys, 23 февруари 1633, Лондон – 26 май 1703, Клапам, Южен Лондон) е английски писател и държавен чиновник, служил в морския флот, автор на знаменит дневник, който е един от историческите източници за периода на английската Реставрация.

Дневникът е воден между 1660 и 1669 и е публикуван за първи път през 19 век. Той комбинира лични преживявания и прозрениясъс свидетелства от първо лице на известни исторически събития като голямата чумна епидемия, втората англо-нидерландска война и големия пожар в Лондон.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син е на лондонски шивач, петото поред дете от единадесет, но поради голямата смъртност, характерна за периода, скоро остава най-голямото дете[3]. Завършва Модлин колидж в Кеймбридж и постъпва на служба при далечния си роднина, влиятелен военен и политик сър Едуард Монтагю (първи граф Сандвич), на когото дължи до голяма степен последвалата си кариера. В началото на управлението на Чарлз II Пийпс е назначен за чиновник в кралския флот, от 1665 за главен инспектор в Продоволствената служба, през 1672 – секретар на Адмиралтейството. От 1665 е член Кралското научно дружество, като в периода 1684 – 1686 е негов президент. Бил е член на английския парламент.

Пийпс е другарувал с Исак Нютон и Робърт Бойл, Джон Драйдън и Кристофър Рен. Той музицирал, занимавал се с живопис, съчинявал стихове. Но главното му произведение е неговият „Дневник“, воден през 1660 – 1669 г. и в който с присъщата му добросъвестност той пресъздава както всеобщи бедствия, политически сътресения и придворни дрязги, така и подробности от собствения си бит, трапеза, любовни връзки и др. Сред описаните исторически събития са голямата чумна епидемия в Лондон от 1665, Големият лондонски пожар от 1666), военни сражения (Втората англо-холандска война 16651667).

Първият запис в дневника (шифрован)

Неговият дневник бил зашифрован по системата на Томас Шелтън по политически и семейни съображения и се е съхранявал в библиотеката на Модлин колидж до началото на XIX в., когато е разшифрован от Джон Смит. Издаден е за първи път през 1825 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Колективен нормативен архив, Посетен на 26 април 2014.
  2. а б data.bnf.fr, Посетен на 10 октомври 2015.
  3. Trease, Geoffrey. Samuel Pepys and his world. Norwich, Great Britain, Jorrold and Son, 1972. с. 6.
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пипс, Сэмюэл“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.