Самюъл Пийпс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Самюъл Пийпс
английски писател
Самюъл Пийпс 
Роден: 23 февруари 1633 г.
Починал: 26 май 1703 г. (70 г.)

Самюъл Пийпс, (на английски: Samuel Pepys, 23 февруари 1633, Лондон26 май 1703, Клапам, южен Лондон) е английски писател и държавен чиновник, служил в морския флот, автор на знаменит дневник, описващ ежедневието на лондончани от периода на Реставрацията.

Син е на лондонски шивач, завършил е Модлин колидж в Кеймбридж. Пийпс постъпва на служба при далечния си роднина, влиятелен военен и политик сър Едуард Монтагю (първи граф Сандвич), на когото дължи до голяма степен последващата си кариера. В началото на управлението на Чарлз II Пийпс бил назначен за чиновник в кралския флот, от 1665 за главен инспектор в Продоволствената служба, през 1672 — секретар на Адмиралтейството. От 1665 е член Кралското научно дружество, като в периода 16841686 е негов президент. Бил е член на английския парламент.

Пийпс е другарувал с Исак Нютон и Робърт Бойл, Джон Драйдън и Кристофър Рен. Той музицирал, занимавал се с живопис, съчинявал стихове. Но главното му произведение е неговият „Дневник“, воден през 16601669 г. и в който с присъщата му добросъвестност той пресъздава както всеобщи бедствия като голямата чумна епидемия в Лондон от 1665 и Големият лондонски пожар от 1666), военни сражения (Втората англо-холандска война 16651667), политически сътресения и придворни дрязги, така и подробности от собствения си бит, трапеза, любовни връзки и др. Неговият дневник бил зашифрован по системата на Томас Шелтън по политически и семейни съображения и се е съхранявал в библиотеката на Модлин колидж до началото на XIX в., когато е разшифрован от Джон Смит. Издаден е за първи път през 1825 г.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пипс, Сэмюэл“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.