Кралски военноморски сили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Кралските военноморски сили (на английски: Royal Navy), също Кралски военноморски флот, са основната част от военноморските сили на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

флаг на Кралския ВМФ

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Кралският военноморски флот на Великобритания е под управлението на Министерството на отбраната. До 1964 г. тази функция се изпълнява от Британското Адмиралтейство, но след това то е включено в Министерството на отбраната. Висш орган за управление на флота е Комитетът на Адмиралтейството, съставен от т.нар. лордове на Адмиралтейството и с председател първия лорд на Адмиралтейството, който е едновременно държавен секретар по отбраната (еквивалент на министър на отбраната) и е граждански лице, депутат в парламента и като правило член на управляващата партия. Останалите членове на Комитета имат специфични длъжности, като до 1964 г. в Комитета са влизали от 9 до 15 члена в зависимост от обстановката: първи лорд на Адмиралтейството (военно-морски министър), първи морски лорд (началник на главния морски щаб), втори морски лорд (началник на личния състав на флота), трети морски лорд (началник на корабостроенето и въоръжението на флота), четвърти морски лорд (началник на снабдяването и транспорта на флота), пети морски лорд (началник на морската авиация).

След 1964 Комитетът се състои от 4 министри – граждански лица и (като правило) 7 редови членове, с 1 изключение – професионални военни моряци.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Royal Navy Organisation
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Королевский военно-морской флот Великобритании“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.