F-35

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
F-35 Lightning II
F35A Prototyp AA1 2.jpg
F-35 Lightning II с номер АА-1 каца във военно-въздушната база Едуардс на 23 октомври 2008 г.
Описание
Тип Многоцелеви стелт-изтребител
Производител Съединени американски щати Локхийд Мартин
Произведени бройки 81 изтребителя – 6 за наземни изпитания, 14 прототипа и 61 дребно серийно производство до 1  октомври 2013 г.
Първи полет 15 декември 2006 г.
Състояние изпитания и дребно серийно производство
F-35 Lightning II в Общомедия

F-35 „Мълния“ II (на английски: F-35 Lightning II) е едноместен реактивен, многоцелеви стелт-изтребител от пето поколение, разработен от американската компания Локхийд Мартин в три варианта: за нуждите на Военно-въздушните сили на САЩ (наземно базиран с конвенционално излитане и кацане), Военно-морския флот на САЩ (палубен изтребител), както и Корпуса на морската пехота на САЩ и Кралския военно-морски флот на Великобритания (късо излитане и вертикално приземяване).

Основни партньори на Локхийд Мартин при разработването на F-35 са Нортроп Гръман и БАЕ Системс. F-35 е продукт на най-скъпата оръжейна програма в историята ($1.3 трилиона).[1]

Първият полет се извършва на 15 декември 2006 г.

Създаването на съвместния ударен изтребител е предимно финансирано от САЩ, с допълнително финансиране от партньори. Партньорските нации са или страни-членки на НАТО или близки съюзници на САЩ. Обединеното кралство, Италия, Израел, Нидерландия, Австралия, Канада, Норвегия, Дания и Турция са част от развойната програма. Япония е поръчала самолета, като е възможно Сингапур също да го получи за своите въоръжени сили.

F-35 е създаван най-вече от Локхийд Мартин с части, осигурени от САЩ, Великобритания и други страни, участващи в проекта. Самолетът ще се сглобява в САЩ, Италия и Япония.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Selected Acquisition Report (SAR) – F-35 Joint Strike Fighter Aircraft (F-35). Retrieved 25 May 2015.
  2. http://ajw.asahi.com/article/behind_news/politics/AJ201308220031

Основни страници[редактиране | редактиране на кода]

Portal:F-35
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация
M1a2-2 large.jpg В Портал Военно дело можете да намерите още много страници за военното дело.