Корпус на морската пехота на Съединените американски щати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Американски морски пехотен корпус
USMC logo.svg
Информация
Активна 10 ноември 1775 до днес
Държава Флаг на САЩ САЩ
Тип амфибийни войски
Роля военноморска пехота
Размер 202 000 до 2011[1]
Част от Департамент по отбраната
Прякор(и) Leathernecks, Jarheads
Мото Semper Fidelis
Цветове червено и златисто
Марш Marines' Hymn
Битки/войни Американска революция
Британско-американска война
Мексиканско-американска война
Американска гражданска война
Испанско-американска война
Боксерско въстание
Първа световна война
Втора световна война
Корейска война
Виетнамска война
Войната в Залива
Американска инвазия на Ирак
Командири
Текущ
командир
ген. Джеймс Конуей
Емблеми
Officer EGA.png Орел, глобус и котва
Използвани самолети
Щурмови AV-8B Harrier II
Изтребители F/A-18
Американски морски пехотен корпус в Общомедия

Корпусът на морската пехота на Съединените американски щати (на английски: United States Marine Corps, съкратено USMC – Ю Ес Ем Си) е вид въоръжени сили на САЩ, чиято основна задача е провеждането на военни операции в крайбрежната зона, съвместно с останалите видове въоръжени сили, както и охраната на обекти на Военно-морските сили на САЩ и критична морска инфраструктура. Морската пехота, заедно с Военноморските сили на САЩ е подчинена на Департамента на ВМС, цивилна организация, част от Департамента на отбраната – военното министерство на САЩ. Това дава на морската пехота по-голяма степен на самостоятелност, в сравнение с подобните организации в други страни, където морската пехота е род войски, подчинен пряко на съответните военно-морски сили.

Още от създаването на институцията морските пехотинци участват активно във всички войни, в които включващи САЩ, като тези срещу Великобритания, Испания, Мексико, окупациите на страните в Централна и Южна Америка, Боксерското въстание в Китай и други. Поради характера си на амфибийни войски, АМПК е крайъгълният камък за победата на САЩ в Тихоокеанската война срещу Япония. Поради строгият подбор на кадрите, високото ниво на обучение и възможността за изключително бързо разполагане във всяка точка на света, морските пехотинци са важен инструмент в осъществяването на американската външна политика.

Цел[редактиране | редактиране на кода]

Американският морски пехотен корпус е амфибийна военна част в постоянна бойна готовност. Основните 3 задачи са формулирани в Акта за национална сигурност от 1947 г. и все още важат:

 • завземане или защита на големи военноморски бази или изпълняване на задачи на сушата с цел подкрепа на военноморски кампании;
 • развиване на тактика, начини на обучение и оборудване, пригодени за целите на амфибийните войски;
 • всякакви други задачи, които президентът възложи.

Последната определена функция подчертава ролята на американския президент като върховен главнокомандващ, и се отнася за участието на корпуса във военни експедиции. Много от бойните действия, в които морската пехота взима участие, не са нито в подкрепа на военноморски кампании или осъществявани чрез нападения директно от морето. Такива са войната с Великобритания през 1812, кампанията за завземането на Триполи, завземането на крепостта Чапултепек в Мексико, Корейската война и множеството операции в Латинска Америка по окупирането на страни или свалянето на управляващи режими. Въпреки това общото между тях е че по същество представляват военна експедиция, организирана по нареждане на президента и в полза на американските интереси.

История[редактиране | редактиране на кода]

Американският морски пехотен корпус е сформиран с резолюция на 2-ия Континентален конгрес на 10 ноември 1775 в механата Тън, Филаделфия, като включва войници от т.нар. континентални морски пехотинци. Конгресът нарежда създаването на два батальона, които трябва да вземат участие в инвазията на Нова Скотия. Целта е била чрез превземането ѝ да се отреже пътя за пристигане на нови британски подкрепления. Британските войски обаче окупират Нова Скотия първи, и мисията на морските пехотинци се проваля. До края на Американската революция през 1783 Континенталният флот и Континенталните морски пехотинци са разпуснати. През 1798, малко преди началото на т.нар. Квазивойна с Франция, Конгресът нарежда възстановяването на двете институции като Военноморски флот и морска пехота на Съединените щати. Едни от най-интензивните ранни сражения на АМПК са по време на Триполитанската война (1801 – 1805), когато военна част от 300 морски пехотинци, арабски и европейски наемници, нападат пиратските владения в Северна Африка в опит да превземат Триполи.

По време на войната с Великобритания морските пехотинци се представят забележително в сраженията по вода и се утвърждават като добри стрелци. Няколко години след края на войната командващият АМПК Антъни Гейл е даден под съд и заменен от Арчибалд Хендерсън през 1820. Под негово командване са организирани военни експедиции до Карибите, Мексиканския залив, Западна Африка, Фолклендските острови и Суматра. Хендерсън успява да разубеди президента Андрю Джаксън, който е планирал морските пехотинци да бъдат присъединени към Армията.

До началото на Първата световна война обаче АМПК намалява като численост, а правителството започва да отделя по-малко внимание на възможностите му и намалява финансирането. Към края на 19 век морската пехота оформя съвременния си облик, включително емблемата (приета на 19 ноември 1868), химна (малко по-късно същата година) и мотото Semper Fidelis („Винаги предани“, 1883).

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Оперативна организация[редактиране | редактиране на кода]

В оперативно отношение основните сили на Морската пехота на Съединените американски щати са организирани в Сили на Корпуса на морската пехота в Тихоокеанския регион (United States Marine Corps Forces, Pacific), Сили на морската пехота в Атлантическия регион и Резерв на силите на морската пехота. Предвид честите дебати след големи военни конфликти относно целесъобразността Морската пехота да се поддържа като отделен вид въоръжени сили, при условие, че голяма част от функциите ѝ са сходни със Сухопътните войски (Армия на Съединените американски щати) и призивите за тяхното разформироване, защитниците ѝ сред сенаторите и конгресмените вземат законодателни мерки това да бъде избегнато. Така със закон структурата на Корпуса е фиксирана на четири дивизии морска пехота, четири авиокрила на морската пехота и четири логистични съединения на морската пехота. Те са разсредоточени по такъв начин, че са групирани, съгласно доктрината на корпуса на всички оперативни и тактически ешелони да се формират обединения от наземен, авиационен и логистичен компонент. Тези ешелони са известни като Въздушно-наземен оперативен отряд на морската пехота (Marine Air-Ground Task Force (MAGTF).

Най-големите MAGTF са три отряда, известни като Експедиционни отряди на морската пехота:

 • I Експедиционен отряд на морската пехота, щаб в Кемп Пендълтън, Калифорния
 • II Експедиционен отряд на морската пехота, щаб в Кемп Лежюн, Северна Каролина
 • III Експедиционен отряд на морската пехота, щаб в Кемп Кортни, о. Окинава, Япония

Всеки от тях е съставен от една дивизия морска пехота, едно авиокрило на морската пехота и една логистична група на морската пехота.

Междинният ешелон MAGTF са три Експедиционни бригади морска пехота:

 • 1ва Експедиционна бригада морска пехота, щаб в Кемп Пендълтън, Калифорния
 • 2ра Експедиционна бригада морска пехота, щаб в Кемп Лежюн, Северна Каролина
 • 3та Експедиционна бригада морска пехота, щаб в Кемп Кортни, о. Окинава, Япония

Всяка от тях е съставена около подсилен полк морска пехота, подсилена авиогрупа на морската пехота и боен логистичен полк на морската пехота.

Най-малките MAGTF са седем подразделения, известни като Експедиционни части на морската пехота (Способни на специални операции):

 • 11та Експедиционна част на морската пехота (ССО), щаб в Кемп Пендълтън, Калифорния
 • 13та Експедиционна част на морската пехота (ССО), щаб в Кемп Пендълтън, Калифорния
 • 15та Експедиционна част на морската пехота (ССО), щаб в Кемп Пендълтън, Калифорния
 • 22ра Експедиционна част на морската пехота (ССО), щаб в Кемп Лежюн, Северна Каролина
 • 24та Експедиционна част на морската пехота (ССО), щаб в Кемп Лежюн, Северна Каролина
 • 26та Експедиционна част на морската пехота (ССО), щаб в Кемп Лежюн, Северна Каролина
 • 31ва Експедиционна част на морската пехота (ССО), щаб в Кемп Смедли Д. Бътлър, о. Окинава, Япония

Всяка от тях е съставена около подсилен батальон морска пехота, подсилена авиоескадрила конвертиплани на морската пехота и боен логистичен батальон на морската пехота.

Административна организация[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от оперативната организация на Корпуса, която отразява структурата му по време на реални военни операции, съществува и административна мирновременна структура. Това са административните формации, които отговарят за бойната подготовка, попълването с личен състав и техника, ремонта на техника, административното обслужване на личен състав и поддръжката на инфраструктурата.

Наземни общовойскови сили[редактиране | редактиране на кода]

Основният наземен боен компонент на Корпуса формират четири дивизии морска пехота, една от които е попълнена с резервисти. Дивизиите са общовойскови съединения, включващи механизирана и лека пехота, танкове, бронеразузнавателни подразделения, артилерия, инженерни подразделения.

1ва Дивизия морска пехота[редактиране | редактиране на кода]
Войскова част Оригинално название Дислокация Забележки
Командване и щабен батальон Headquarters Battalion Кемп Пендълтън, Калифорния
1ви Полк морска пехота 1st Marine Regiment Кемп Пендълтън, Калифорния 4 батальона
5ти Полк морска пехота 5th Marine Regiment Кемп Пендълтън, Калифорния 4 батальона
7ми Полк морска пехота 7th Marine Regiment учебен център Туентинайн Палмс,

Калифорния

4 батальона
11ти Полк морска пехота 11th Marine Regiment Кемп Пендълтън, Калифорния артилерийски

4 батальона, гаубици, М777А2

1ви Танков батальон 1st Tank Battalion учебен център Туентинайн Палмс,

Калифорния

4 танкови роти, 58 М1А1
1ви Лек бронеразузнавателен батальон 1st Light Armored Reconnaissance Battalion Кемп Пендълтън, Калифорния 4 роти, БРМ LAV-25
3ти Лек бронеразузнавателен батальон 3rd Light Armored Reconnaissance Battalion учебен център Туентинайн Палмс,

Калифорния

4 роти, БРМ LAV-25
1ви Диверсионно-разузнавателен батальон 1st Reconnaissance Battalion Кемп Пендълтън, Калифорния 3 разузнавателни роти

1 рота за дълбоко разузнаване

3ти Щурмови амфибиен батальон 3rd Assault Amphibian Battalion Кемп Пендълтън, Калифорния Амфибийни БТР AAVP-7A1

5 роти в Кемп Пендълтън

1 рота в Туентинайн Палмс

1ви Сапьорен инженерен батальон 1st Combat Engineer Battalion Кемп Пендълтън, Калифорния 3 инженерни роти

1 сапьорна рота

1 механизирана рота

3ти Сапьорен инженерен батальон 3rd Combat Engineer Battalion учебен център Туентинайн Палмс,

Калифорния

2 инженерни роти

1 рота за поддръжка

2ра Дивизия морска пехота[редактиране | редактиране на кода]
Войскова част Оригинално название Дислокация Забележки
Командване и щабен батальон Headquarters Battalion Кемп Лежюн, Северна Каролина
2ри Полк морска пехота 2nd Marine Regiment Кемп Лежюн, Северна Каролина 3 батальона
6ти Полк морска пехота 6th Marine Regiment Кемп Лежюн, Северна Каролина 3 батальона
8ми Полк морска пехота 8th Marine Regiment Кемп Лежюн, Северна Каролина 3 батальона
10ти Полк морска пехота 10th Marine Regiment Кемп Лежюн, Северна Каролина артилерийски

2 батальона, гаубици, М777А2

2ри Танков батальон 2nd Tank Battalion Кемп Лежюн, Северна Каролина 4 танкови роти, 58 М1А1
2ри Лек бронеразузнавателен батальон 2nd Light Armored Reconnaissance Battalion Кемп Лежюн, Северна Каролина 4 роти, БРМ LAV-25
2ри Диверсионно-разузнавателен батальон 2nd Reconnaissance Battalion Кемп Лежюн, Северна Каролина 3 разузнавателни роти

1 рота за дълбоко разузнаване

2ри Щурмови амфибиен батальон 2nd Assault Amphibian Battalion Кемп Лежюн, Северна Каролина Амфибийни БТР AAVP-7A1

2 роти

2ри Сапьорен инженерен батальон 2nd Combat Engineer Battalion Кемп Лежюн, Северна Каролина 3 инженерни роти

1 сапьорна рота

1 механизирана рота

3та Дивизия морска пехота[редактиране | редактиране на кода]
Войскова част Оригинално название Дислокация Забележки
Командване и щабен батальон Headquarters Battalion Кемп Кортни, Окинава, Япония
3ти Полк морска пехота 3rdt Marine Regiment База на КМП Хавай 3 батальона
4ти Полк морска пехота 4th Marine Regiment Кемп Шуаб, Окинава, Япония 3 батальона
12ти Полк морска пехота 12th Marine Regiment Кемп Смедли Д. Бътлър,

Окинава, Япония

артилерийски

2 батальона, гаубици, М777А2

Щурмови механизиран батальон Combat Assault Battalion Кемп Шуаб, Окинава, Япония 1 лека бронеразузнавателна рота БРМ

1 щурмова амфибийна рота БТР

1 сапьорна инженерна рота

3ти Диверсионно-разузнавателен батальон 3rd Reconnaissance Battalion Кемп Шуаб, Окинава, Япония ? разузнавателни роти

1 рота за дълбоко разузнаване

4та Дивизия морска пехота (Резервна)[редактиране | редактиране на кода]
Войскова част Оригинално название Дислокация Забележки
Командване и щабен батальон Headquarters Battalion Ню Орлийнз, Луизиана
23ти Полк морска пехота 23rd Marine Regiment Сан Бруно, Калифорния 1ви Батальон – Елингтън Фийлд, Тексас

2ри Батальон – Пасадина, Калифорния 3ти Батальон – Бриджтън, Мисури 2ри Батальон/24 - Чикаго, Илинойс Автомобилна рота – АБ Нелис, Невада

25ти Полк морска пехота 25th Marine Regiment Форт Девънс, Масачузец 1ви Батальон – Форт Девънс, Масачузец

2ри Батальон – Гардън Сити, Ню Йорк

3ти Батальон – Брук Парк, Охайо

1ви Батальон/24th - Детройт, Мичиган

14ти Полк морска пехота 14th Marine Regiment Форт Уърт, Тексас артилерийски

2ри Батальон – Гранд Прери, Тексас

3ти Батальон – Бристъл, Пенсилвания

5ти Батальон – Сийл Бийч, Калифорния

4ти Танков батальон 4th Tank Battalion Център на резерва на ВМС и КМП

Сан Диего, Калифорния

A рота – Кемп Пендълтън, Калифорния

B рота – Якима, Вашингтон

C рота - Бойзи, Айдахо

D рота - Туентинайн Палмс, Калифорния

E рота – Форт Нокс, Кентъки

F рота - Кемп Лежюн, Сев. Каролина

ПТУРС/ разузн. взвод – Лафайет, Луизиана

4ти Лек бронеразузнавателен батальон 4th Light Armored Reconnaissance Battalion Кемп Пендълтън, Калифорния A рота - Кемп Пендълтън, Калифорния

B рота - Форт Детрик, Мериленд

C рота - Ривъртън, Юта

D рота – Куонтико, Вирджиния

E рота – Сиракюз, Ню Йорк

F рота – Ийстоувър, Южна Каролина

4ти Диверсионно-разузнавателен батальон 4th Reconnaissance Battalion Сан Антонио, Тексас B рота – Смирна, Джорджия

C рота - Сан Антонио, Тексас

D рота - Албъкърки, Ню Мексико

E рота - Джолиет, Илинойс

3та Рота за дълбоко разузнаване 3rd Force Reconnaissance Company Мобайл, Алабама
4та Рота за дълбоко разузнаване 4th Force Reconnaissance Company Аламеда, Калифорния
4ти Щурмови амфибиен батальон 4th Assault Amphibian Battalion Тампа Бей, Флорида A рота – Вирджиния Бийч, Вирджиния

B рота – Джаксънвил, Флорида

C рота - Галвестън, Тексас

D рота - Тампа, ФЛорида

4ти Сапьорен инженерен батальон 4th Combat Engineer Battalion Балтимор, Мериленд A рота – Чарлстън, Западна Вирджиния

B рота – Роъноук, Вирджиния

C рота – Линчбърг, Вирджиния

D рота – Ноксвил, Тенеси

Мех. инж. рота – Балтимор, Мериленд

Авиационни сили[редактиране | редактиране на кода]

Също както и наземните сили и авиацията на Корпуса на морската пехота е организирана основно в четири съединения, наричани авиокрила на морката пехота. Те са авиационен еквивалент на дивизиите и също като тях са командвани от офицери с чин генерал-майор. Характерна особеност на морската пехота на САЩ, която я отличава от всеки друг подобен вид въоръжени сили по света е неговата авиация. Това е породено от експедиционния характер на задачите на Корпуса. Операциите в райони, силно отдалечени от авиобазите на Военно-въздушните сили, липсата на самолетоносачи на ВМС в района и логистичните трудности при разполагането на артилерийски подразделения, налагат на Корпуса нуждата да притежава изтребители, щурмови самолети и средни транспортни самолети, наред със самолети за радио-електронна борба, бойни и транспортно-десантни вертолети и в последно време безпилотни летателни апарати. Но това, което е отличителна характеристика за Корпуса са именно изтребителите и щурмовиците. Никой друг подобен вид войски по света не разполага със собствени реактивни бойни самолети, а и никъде другаде те не са интегрирани в такава степен в бойния строй на наземни бойни части. Макар да са отделни съединения, четирите авиокрила са групирани така, че всяко едно от тях да осигурява авиационна поддръжка на дивизия морска пехота. 1во Авиокрило на морската пехота поддържа 3та Дивизия, 2ро Авиокрило на морската пехота поддържа 2ра Дивизия, 3то Авиокрило на морската пехота поддържа 1ва Дивизия и 4то (Резервно) Авиокрило на морската пехота поддържа 4та (Резервна) Дивизия.

1вo Aвиокрило морска пехота[редактиране | редактиране на кода]
Войскова част Оригинално название Дислокация Забележки
Командване и щабна ескадрила Marine Wing Headquarters Squadron 1 Кемп Смедли Д. Бътлър,

Окинава, Япония

12та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 12 (MAG-12) Авиостанция на морската пехота

Иуакуни, Окинава, Япония

1 постоянно базирана изтребително-бомбардировъчна (командна) ескадрила

1 постоянно базирана средна транспортна ескадрила

2 ескадрили в ротация от състава на 3то Авиокрило

36та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 36 (МАG-36) Авиостанция на морската пехота

Футенма, Окинава, Япония

2 постоянно базирани ескадрили конвертиплани

1 ескадрила леки бойни вертолети в ротация

1 ескадрила тежки транспортно-десантни вертолети в ротация

24та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 24 (MAG-24) Авиопункт на морската пехота Канеохе Бей, Хавай 1 постоянно базирана ескадрила леки бойни вертолети

1 постоянно базирана ескадрила тежки транспортно-десантни вертолети

1 постоянно базирана ескадрила безпилотни ЛА

18та Група за въздушен контрол на морската пехота Marine Air Control Group 18 (MACG-18) Авиостанция на морската пехота

Футенма, Окинава, Япония

4та Ескадрила за въздушен контрол на МП

2ра Ескадрила за поддръжка на авиационните операции на МП

18та Тактическа командна ескадрила на авиационните операции на МП

18та Ескадрила за комуникационна поддр. на МП

Отделение за близка ПВО

2рo Aвиокрило морска пехота[редактиране | редактиране на кода]
Войскова част Оригинално название Дислокация Забележки
Командване и щабна ескадрила Marine Wing Headquarters Squadron 2 Авиостанция на морската пехота

Чери Пойнт, Северна Каролина

31ва Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 31 (MAG-31) Авиостанция на морската пехота

Бофърт, Южна Каролина

4 изтребително-бомбардировъчни ескадрили

2 изтребително-бомбардировъчни (командни) ескадрили

1 учебно-бойна изтребително-бомбардировъчна СВИК ескадрила

14та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 14 (МАG-14) Авиостанция на морската пехота

Чери Пойнт, Северна Каролина

3 щурмови СВИК ескадрили

1 учебно-бойна щурмова СВИК ескадрила

4 ескадрили за РЕБ/ РЕП/ РТР

1 средна транспортна ескадрила

1 ескадрила безпилотни ЛА

29та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 29 (MAG-29) Авиостанция на морската пехота

Ню Ривър, Северна Каролина

3 ескадрили леки бойни вертолети

3 ескадрили тежки транспортно-десантни вертолети

1 учебно-бойна ескадрила тежки транспортно-десантни вертолети

26та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 26 (MAG-26) Авиостанция на морската пехота

Ню Ривър, Северна Каролина

6 ескадрили средни транспортно-десантни конвертиплани

1 учебно-бойна ескадрила средни транспортно-десантни конвертиплани

28ма Група за въздушен контрол на морската пехота Marine Air Control Group 28 (MACG-28) Авиостанция на морската пехота

Чери Пойнт, Северна Каролина

2ра Ескадрила за въздушен контрол на МП

1ва Ескадрила за поддръжка на авиационните операции на МП

28ма Тактическа командна ескадрила на авиационните операции на МП

28ма Ескадрила за комуникационна поддр. на МП

2ри Батальон за близка ПВО

Оркестър на 2ро Авиокрило на МП 2nd MAW Band Авиостанция на морската пехота

Чери Пойнт, Северна Каролина

3тo Aвиокрило морска пехота[редактиране | редактиране на кода]
Войскова част Оригинално название Дислокация Забележки
Командване и щабна ескадрила Marine Wing Headquarters Squadron 3 Авиостанция на морската пехота

Мирамар, Калифорния

11та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 11 (MAG-11) Авиостанция на морската пехота

Мирамар, Калифорния

3 изтребително-бомбардировъчни ескадрили

1 изтребително-бомбардировъчна (командна) ескадрила

1 учебно-бойна изтребително-бомбардировъчна ескадрила

1 средна транспортна ескадрила

13та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 13 (МАG-13) Авиостанция на морската пехота

Юма, Аризона

1 изтребително-бомбардировъчна СВИК ескадрила

3 щурмови СВИК ескадрили

1 ескадрила безпилотни ЛА

16та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 16 (MAG-16) Авиостанция на морската пехота

Мирамар, Калифорния

4 ескадрили тежки транспортно-десантни вертолети

6 ескадрили средни транспортно-десантни конвертиплани

39та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 39 (MAG-39) Кемп Пендълтън, Калифорния 4 ескадрили леки бойни вертолети

1 учебно-бойна ескадрила леки бойни вертолети

2 ескадрили средни транспортно-десантни конвертиплани

38ма Група за въздушен контрол на морската пехота Marine Air Control Group 38 (MACG-38) Авиостанция на морската пехота

Мирамар, Калифорния

1ва Ескадрила за въздушен контрол на МП

3ва Ескадрила за поддръжка на авиационните операции на МП

38ма Тактическа командна ескадрила на авиационните операции на МП

38ма Ескадрила за комуникационна поддр. на МП

3ти Батальон за близка ПВО

Оркестър на 3то Авиокрило на МП 3rd MAW Band Авиостанция на морската пехота

Мирамар, Калифорния

4тo Aвиокрило морска пехота (Резервно)[редактиране | редактиране на кода]
Войскова част Оригинално название Дислокация Забележки
Командване и щабна ескадрила Marine Wing Headquarters Squadron 4 Обединена база на резерва

Ню Орлийнс, Луизиана

41ва Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 41 (MAG-41) Обединена база на резерва

Форт Уърт, Тексас

1 изтребително-бомбардировъчна ескадрила

- ОБР Форт Уърт, Тексас

1 изтребителна агресорска ескадрила

- АСМП Юма, Аризона

1 средна транспортна ескадрила

- ОБР Форт Уърт, Тексас

1 ескадрила средни транспортно-десантни конвертиплани

- АСМП Мирамар, Калифорния

1 ескадрила безпилотни ЛА

- АСМП Камп Пендълтън, Калифорния

49та Авиационна група на морска пехота Marine Aircraft Group 49 (МАG-49) Обединена база на резерва

Уилоу Гроув, Пенсилвания

1 средна транспортна ескадрила

- АБВНГ Стюърт, Ню Йорк

1 тежка ескадрила транспортно-десантни вертолети

- ОБ МакГуайър - Дикс - Лейкхърст, Ню Джързи

1 ескадрила леки бойни вертолети

- Авиобаза Робинс, Джорджия

- ОБР Ню Орлийнс, Луизиана (Отделение А)

- ОБ МакГуайър - Дикс - Лейкхърст, Ню Джързи (Отделение B)

1 ескадрила средни транспортно-десантни конвертиплани

- Военно-морска станция Норфолк, Вирджиния

48ма Група за въздушен контрол на морската пехота Marine Air Control Group 48 (MACG-48) Военно-морска станция Грейт Лейкс, Илинойс 24та Ескадрила за въздушен контрол на МП

6та Ескадрила за поддръжка на авиационните операции на МП

48ма Тактическа командна ескадрила на авиационните операции на МП

48ма Ескадрила за комуникационна поддр. на МП

42ра Група за поддръжка на летателното обучение на МП Marine Aviation Training Support Group 42 Военно-морска авиостанция Пенсакола, Флорида
Транспортна ескадрила Бел Шас Marine Transport Squadron Belle Chasse (VMR Belle Chasse) Обединена база на резерва

Ню Орлийнс, Луизиана

~ 6 бройки Cessna Citation UC-35
Транспортна ескадрила Андрюс Marine Transport Squadron Andrews (VMR Andrews) Обединена база

Андрюс, Мериленд

~ 6 бройки Cessna Citation UC-35
Летищна поддръжка на 4то Авиокрило морска пехота 4th Marine Aircraft Wing Site Support Авиостанция на морската пехота

Мирамар, Калифорния

Персонал[редактиране | редактиране на кода]

Униформи и звания[редактиране | редактиране на кода]

Униформи[редактиране | редактиране на кода]

Униформи, от ляво на дясно: полева, парадна, всекидневна, вечерна.

Униформата на морските пехотинци на САЩ е различна от униформите на всички останали военнослужещи от ВС на САЩ. Корпусът на морската пехота има най-разпознаваемата униформа сред ВС на САЩ: със син цвят (Dress Blues) от началото на XIX век, а всекидневната им униформа (Service Uniform) – от началото на XX век. Униформата е характерна със семплия си външен вид, простота и с няколко изключения в нея не присъстват обозначения на частите и подразделенията, наградни ленти, флаг на САЩ и т.н. Характерни са три основни типа униформа:

Полева[редактиране | редактиране на кода]

Полевата униформа (Utility Uniform) се използва в местата на дислокация и/или в местата на носене на службата. MCCUU (Marine Corps Combat Utility Uniform) MARPAT (Marine Pattern) се състои от панталони със защитен камуфлаж (trousers) и куртка – яке (blouse) в един от утвърдените камуфлажни разцветки (за гористи местности (woodland – green/brown/black) или пустиня (desert – tan/brown/grey), велурени кафяви обувки MCCB (Marine Corps Combat Boots), колан (belt) и тениска с тъмнозелен цвят. През летния сезон в местата на носене на службата ръкавите на куртката следва да бъдат плътно навити до началото на бицепса с вътрешната (светла) част навън (при военнослужещите от другите родове войски на САЩ камуфлажа следва да е отвън), формирайки добре оформен маншет.

Парадна[редактиране | редактиране на кода]

Парадната униформа (Dress Uniform) е единствената форма във ВС САЩ, която съчетава трите цвята на американския флаг. Предназначена е за носене при официални поводи и по време на церемонии (също така се носи от вербовъчните служители и често се среща в агитационните материали). Има три вида парадна форма: Blue (синя, най-разпространена), Blue-White (синя с бяло, лятна) и Evening (вечерна, за формални случаи). С тази униформа офицерите (или подофицерите) могат да носят кортик (Mameluke Sword, a за подофицерите – NCO Sword).

Всекидневна[редактиране | редактиране на кода]

Всекидневната униформа (Service Uniform), със зелен цвят, се употребява в гарнизона, в който се носи военната служба (понастоящем все по-често се използва Utility Uniform вместо нея) и във формални, но не церемониални случаи. С тази униформа морскиете пехотинци могат да носят фуражка или кепе.

Кокарди[редактиране | редактиране на кода]

Звания[редактиране | редактиране на кода]

Звания на редови и сержантски състав[редактиране | редактиране на кода]

Армия на САЩ

код

E-9 E-8 E-7 E-6 E-5 E-4 E-3 E-2 E-1
Нашивка USMC-E9-SGMMC.svg USMC-E9-MGyS.svg USMC-E9-SGM.svg USMC-E8-1SG.svg USMC-E8-MSG.svg USMC-E7.svg USMC-E6.svg USMC-E5.svg USMC-E4.svg USMC-E3.svg USMC-E2.svg Няма
Звание Главен старшина на Корпуса на морската пехота Старши стрелкови сержант Старшина Старши сержант Главен сержант Стрелкови сержант Щабен сержант Сержант Ефрейтор Младши ефрейтор Редник първи клас Редник наборник
Абревиатура SgtMajMarCor MGySgt SgtMaj 1stSgt MSgt GySgt SSgt Sgt Cpl LCpl PFC Pvt
Код НАТО OR-9 OR-8 OR-7 OR-6 OR-5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1

Подофицери /Уорънт офицери/[редактиране | редактиране на кода]

Армия на САЩ код W-5 W-4 W-3 W-2 W-1
Пагон
USMC Chief Warrant Officer 5 Rank Insignia
USMC Chief Warrant Officer 4 Rank Insignia
USMC Chief Warrant Officer 3 Rank Insignia
USMC Chief Warrant Officer 1 Rank Insignia
USMC Warrant Officer 1 Rank Insignia
Звание Старши подофицер 5 клас Старши подофицер 4 клас Старши подофицер 3 клас Старши подофицер 2 клас Подофицер 1 клас
Абревиатура CW5 CW4 CW3 CW2 WO1
Код НАТО WO-5 WO-4 WO-3 WO-2 WO-1

Офицери[редактиране | редактиране на кода]

Армия на САЩ код O-10 O-9 O-8 O-7 O-6 O-5 O-4 O-3 O-2 O-1
Пагон US-O10 insignia.svg US-O9 insignia.svg US-O8 insignia.svg US-O7 insignia.svg US-O6 insignia.svg US-O5 insignia.svg US-O4 insignia.svg US-O3 insignia.svg US-O2 insignia.svg US-O1 insignia.svg
Звание Генерал Генерал-лейтенант Генерал-майор Бригаден генерал Полковник Подполковник Майор Капитан Старши лейтенант Младши лейтенант
Абревиатура GEN LTG MG BG COL LTC MAJ CPT 1LT 2LT
Код НАТО OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1

Оборудване[редактиране | редактиране на кода]

Бази[редактиране | редактиране на кода]

В културата[редактиране | редактиране на кода]

Известни морски пехотинци[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. ALMAR 008/07 MARINE CORPS END STRENGTH INCREASE

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Корпус морской пехоты США“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.