Северна Ирландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Северна Ирландия
Tuaisceart Éireann
Местоположение на Северна ИрландияМестоположение на Северна Ирландия
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Адм. център Белфаст
Площ 14,130 km²
Население (2017) 1,876,695 души
0,133 души/km²
Монарх Елизабет II
Езици английски, ирландски
Часова зона UTC+1
Телефонен код +44
ISO 3166-2 GB-NIR
Северна Ирландия в Общомедия

Северна Ирландия (Northern Ireland на английски, Tuaisceart Éireann на ирландски, Norlin Airlann на ълстърски скотски) е една от четирите съставни части на Обединеното кралство. Северна Ирландия е разположена в североизточната част на остров Ирландия, и е единствената част от Обединеното кралство със сухоземна граница с друга страна (Република Ирландия).

Северна Ирландия е огнище на множество етно-политически конфликти между католици и протестанти, наричани още „националисти“ и „юнионисти“. Католиците желаят Северна Ирландия да се събере с Република Ирландия, а протестантите да остане част от Обединеното кралство.

История[редактиране | редактиране на кода]

Около ІV век пр.н.е. Ирландия е била населена от келтски племена. През 43 година римляните започват постепенно да завоюват територии на Великобритания, но Ирландия и Шотландия остават слабо засегнати. През V век ирландците приемат християнството. През VІ и VІІ век се наблюдава културен и религиозен възход на страната. VІІІ век започват нападения на норманите, които приключват през ХІ век (с победа за ирландците след намесата на ирландския крал Бриан Бору през 1014 година).

В края на ХІІ век започват англо-норманските завоевателни походи. Крал Хенри II (Англия) е суверен на Ирландия в периода 1171 – 1175 г. През 1537 г. английският крал Хенри VIII се провъзгласява за глава на Ирландската църква, но ирландците остават верни на католицизма, и през 16 – 17 в. се вдигат на множество въстания, но те са потушени. Победите на протестантите при обсадата на Дери (1698 г.) и битката при Бойн (1690) се честват от протестантската общност и до днес. В края на 17 в. Ирландия е превърната окончателно в английска провинция.

След 1 век господство на английската аристокрация през 1796 – 1798 г. под влияние на революциите в САЩ и Франция, народът в Ирландия организира въстание. Две години по-късно, през 1800 г. е обявено присъединяването на Ирландия към Великобритания. 1858 възниква движението на фениите, чиято цел е борба за независимост, а през 1870 възниква либерално движение – „хоум рул“ (движение за автономия на Ирландия в рамките на Британската империя) начело с Ч. Парнел. През 1896 е основана Ирландската социалистическа републиканска партия, а 6 години по-късно и организацията Шин Фейн.

На 24 април 1916 г. в Ирландия започва „Великденско въстание“ срещу британската власт, което е потушено от британската армия. През 1918 г. „Шин Фейн“ печели изборите и започва войната за независимост, водена от Републиканската армия (ИРА), която завършва с договор между Ирландия и Великобритания за частична автономност, с който Ирландия се разделя на Република Ирландия и Северна Ирландия (6 графства останали под британска власт). В периода 1921 – 1972 г. делегирано правителство в Белфаст управлява вътрешните работи. Северна Ирландия не спира борбата за свобода.

През 1969 г. започват репресии, които довеждат до намаляване на сигурността и през 1972 годна (годината на „Кървавата неделя“) правомощията на парламента и правителството на Северна Ирландия са прекратени и е въведено пряко управление на британското правителство. Това управление продължава до 1999 г. с кратко прекъсване през 1974 г. През август 1994 г. ИРА обявява „пълно прекратяване на военните действия“. Лондон приема да започне преговори за връщане на властта в ръцете на ирландците. Те започват през юни 1996 г. и приключват на 10 април 1998 г. с подписване на споразумение, наречено впоследствие „Споразумението от Разпети петък“.

Изборите за първата Северноирландска асамблея са проведени на 25 юни 1998 година, а за първи път правомощия са дадени на новата Асамблея и на Изпълнителния орган на 2 декември 1999 г. Противоречия между партиите, възникнали основно във връзка с изземането на оръжията, възпрепятстват работата на Асамблеята и през октомври 2002 г. правомощията на Изпълнителния орган и Асамблеята са прекратени. В резултат на направеното на 28 юли 2005 г. заявление за прекратяване на въоръжената кампания от страна на ИРА преговорите са възобновени. Преговорният процес довежда до поставено от Лондон условие, до 24 ноември 2006 г. двете основни северноирландски политически партии трябва да са постигнали съгласие за образуване на „полуавтономно“ правителство. Резултатите от преговорите позволяват да се пристъпи към възстановяване на Асамблеята и Изпълнителния орган, което става на 8 май 2007 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Северна Ирландия е била изцяло покрита с ледници през последния ледников период, както и през предишни такива, като наследство от тях може да се види на много места в страната. В центъра на Северна Ирландия на площ от 391 км 2 се намира Лох Ней – най-голямото сладководно езеро на територията на Британските острови. Разполага с гъста мрежа от пълноводни реки, езера и блата.

Най-големият остров на Северна Ирландия е Ратлин. Източните брегове са ниски и равни, с малки заливи на юг и дълбоки изрязани заливи на запад. Релефът се характеризира с ниски отделни планински масиви, ливади, пасища, горички от смесени дървесни видове. В цялата страна климатът е умерен океански. Средна януарска температура 5 – 8 °С, средна юлска температура 14 – 16 °С, а количеството валежи е между 700 и 1500 mm годишно. Най-висока температура: 30.8 °C е измерена в Белфаст на 12 юли 1983 година. Страната разполага с 3 национални парка и над 10 резервата.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Северна Ирландия се състои от 6 графства: Антрим, Арма, Даун, Лъндъндери или Дери, Тайроун, и Фърмана. Тези графства са разделени на 26 района: Антрим, Ардс, Арма, Банбридж, Белфаст, Балимъни, Балимина, Данганън и Южен Тайроун, Даун, Дери Сити, Касълрей, Коулрейн, Крейгейвън, Кукстаун, Карикфъргъс, Ларн, Лимавади, Лисбърн, Мойл, Нюри анд Морн, Нютаунаби, Оума, Северен Даун, Страбан, Фърмана.

Население[редактиране | редактиране на кода]

година Население
2001 1 685 267
2004 1 710 300
2006 1 741 600
2011 1 810 900

Като част от Обединеното кралство, хората от Северна Ирландия са британски граждани. Те имат правата и на ирландските граждани по рождение. Няколко проучвания между 1971 и 2006 г. са посочили, че като цяло, протестанти в Северна Ирландия, виждат себе си като „британски граждани“, докато католиците се виждат като „ирландски граждани“.

Според проучване, направено около 2001 година, населението се дели приблизително на 99.2% бели хора (от които 91% са родени в Северна Ирландия, 7.2% във Великобритания или Ирландия, и около 0.10% са родени извън границите на Британските острови), азиатската част е 0,4%, процентът на чернокожото население е 0,07, население от други етнически групи-0,08 %, а процентът на смесеното е 0.2.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

В преброяването от 2001 г., е изчислено че 45.57% от населението изповядват християнство (без католиците), 40.26% са католиците, 0.30% обозначени с нехристиянски религии и 13.88% неизповядващи религия.

От гледна точка на произхода си 53.1% от Северно – ирландското население идват от протестантски семейства, 43.8% идва от католически семейства, 0.4% от не-християнски семейства и 2.7% от семейства без религиозна принадлежност.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]