Генерал-лейтенант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вицеадмирал)
Генерал-лейтенант / Вицеадмирал
(ОФ-8) на БА
генерал-лейтенант
от БА
генерал-лейтенант
от BBC
вицеадмирал
от ВМС

Генерал-лейтенант (във флота: вицеадмирал) е генералско военно звание.[1]

Българска армия[редактиране | редактиране на кода]

В Българската армия званието се присвоява с указ на Президента на Република България. Предложението е на Министерския съвет. Офицер с такова звание е по-висшестоящ от генерал-майор и по-нисшестоящ от генерал.

Понятието „генерал-майор“ е по-кратка версия на предишното „генерал-сержант майор“ (генерал-старшина) (Major General → Sergeant Major General), който генерал-майор е бил подчинен на генерал-лейтенанта. Ето защо генерал-лейтенантът е по-висшестоящ от генерал-майора.

Генерал-лейтенант е с по три големи четирилъчни звезди на пагоните си. Съответства на званието lieutenant general в останалите армии по света. Званието идва от средните векове, където титлата генерал-лейтенант е била носена от втория командващ на бойното поле, който обикновено е бил подчинен на капитан-генерал. Еквивалентният чин във флота е вицеадмирал.

С изменението на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България през 2000 г. са въведени нови звания. Дотогавашното звание генерал-лейтенант (с две генералски звезди) се преименува на генерал-майор, а новото звание генерал-лейтенант е с три звезди и е равностойно на генерал-полковник отпреди промяната.

Аналогично за флота – дотогавашното звание вицеадмирал (с две генералски звезди) се преименува на контраадмирал, а новото звание вицеадмирал е с три звезди и е равностойно на адмирал отпреди промяната.

Пределната възраст за кадрова военна служба на офицерите със звание „генерал-лейтенант“ е 59 г.


Военни звания
младши:
Генерал-майор

Генерал-лейтенант
старши:
Генерал


Трето българско царство[редактиране | редактиране на кода]

По времето на Третото българско царство званието генерал-лейтенант е второто генералско звание, като офицер с такова звание е по-висшестоящ от генерал-майор и по-нисшестоящ съответно от пълен генерал в периода 1878 – 1897 и генерал от съответния род войски (генерал от пехотата, генерал от кавалерията и генерал от артилерията) след 1897 година.

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

В днешните американски въоръжени сили, генерал-лейтенант (lieutenant general) е с по три звезди на пагоните и е веднага след генерал-майор (major general), който е с по две звезди на пагоните. Генерал (general) (също известен като „пълен генерал“ (full general) е с по четири звезди на пагоните и е веднага след генерал-лейтенант (lieutenant general). Генерал от армията (general of the army) е с по пет звезди на пагоните и е веднага след генерал (general). Американското звание генерал от армията (general of the army) е еквивалентно на чуждото звание фелдмаршал (field marshal). Званията генерал-лейтенант и генерал се използват, но генерал от армията се използва само във военно време и никой не носи това звание. Също така никой не носи и званието генерал на армиите на Съединените щати (general of the armies of the United States) и това звание никога не е използвано от действащ военен офицер по едно и също време с всички останали звания, затова не е ясно как се съпоставя с тях. Понякога званието генерал на армиите на Съединените щати се е считало да бъде еквивалентно на други чужди звания, като генералисимус (generalissimo) или велик маршал (grand marshal).

Званията генерал-лейтенант и генерал се използват в американската армия, военновъздушни сили и флот. Армейското звание генерал от армията е еквивалентно на званието от американските въздушни сили генерал от въздушните сили (general of the air force). Американският флот няма еквивалентен генерал с пет звезди на пагоните. Американските въздушни сили и американският флот нямат еквивалентно звание на армейското генерал на армиите на Съединените щати (general of the armies of the United States).

Русия[редактиране | редактиране на кода]

Във Въоръжените сили на Русия до прехода към бригадна организация генерал-лейтенантът обикновено е командвал армии в състава на военен окръг. В днешно време заема една от ред командни длъжности в Министерството на отбраната или във военен окръг. Също така генерал-лейтенант е звание за щатната категория „командващ ракетна армия“ – Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) остават единственият род войски, където е запазено армейското звено за управление.

Пагони на генерал-лейтенант за:

В категорията военнослужещи от корабния състав на ВМФ на званието генерал-лейтенант съответства званието вицеадмирал.

За съответния ранг на група висши федерални държавни служители в някои цивилни институции от Държавната гражданска служба на Руската Федерация е въведено званието „действителен държавен съветник на Руската Федерация 2 клас“.

Български генерал-лейтенанти[редактиране | редактиране на кода]

Генерал-лейтенанти от други страни[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България, Държавен вестник, С., бр. 101/28 декември 2010, чл. 138
  2. Революционери, поборници, военни дейци, София помни (карта, парцел 48)
  3. Генерал-лейтенант Петър Пенев: Полицията и Държавна сигурност прикриха първото политическо убийство в България, Блиц, 7 януари 2009.