Генерал-лейтенант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вицеадмирал)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Генерал-лейтенант (във флота: вицеадмирал) е генералско военно звание.[1]

Българска армия[редактиране | редактиране на кода]

Генерал-лейтенант от БА
Генерал-лейтенант от ВВС на БА
Вицеадми-
рал от ВМС на БА

В Българската армия званието се присвоява с указ на Президента на Република България. Предложението е на Министерския съвет. Офицер с такова звание е по-висшестоящ от генерал-майор и по-нисшестоящ от генерал.

Понятието „генерал-майор“ е по-кратка версия на предишното „генерал-сержант майор“ (генерал-старшина) (Major General → Sergeant Major General), който генерал-майор е бил подчинен на генерал-лейтенанта. Ето защо генерал-лейтенантът е по-висшестоящ от генерал-майора.

Генерал-лейтенант е с по три големи четирилъчни звезди на пагоните си. Съответства на званието lieutenant general в останалите армии по света. Званието идва от средните векове, където титлата генерал-лейтенант е била носена от втория командващ на бойното поле, който обикновено е бил подчинен на капитан-генерал. Еквивалентният чин във флота е вицеадмирал.

С изменението на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България през 2000 г. са въведени нови звания. Дотогавашното звание генерал-лейтенант (с две генералски звезди) се преименува на генерал-майор, а новото звание генерал-лейтенант е с три звезди и е равностойно на генерал-полковник отпреди промяната.

Пределната възраст за кадрова военна служба на офицерите със звание „генерал-лейтенант“ е 58 г.

Трето българско царство[редактиране | редактиране на кода]

По времето на третото българско царство званието генерал-лейтенант е второто генералско звание, като офицер с такова звание е по-висшестоящ от генерал-майор и по-нисшестоящ съответно от пълен генерал в периода 1878-1897 и генерал от съответния род войски (генерал от пехотата, генерал от кавалерията и генерал от артилерията) след 1897 година.

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

В днешните американски въоръжени сили, Генерал-лейтенант (Lieutenant General) е с по три звезди на пагоните и е веднага след Генерал-майор (Major General), който е с по две звезди на пагоните. Генерал (General) (също известен като Пълен генерал (Full General)) е с по четири звезди на пагоните и е веднага след Генерал-лейтенант (Lieutenant General). Генерал на армията (General of the Army) е с по пет звезди на пагоните и е веднага след Генерал (General). Американското звание Генерал на армията (General of the Army) е еквивалентно на чуждото звание Фелдмаршал (Field Marshal). Званията Генерал-лейтенант и Генерал се използват, но Генерал на армията се използва само във военно време и никой не носи това звание. Също така никой не носи и званието Генерал на армиите на Съединените щати (General of the Armies of the United States) и това звание никога не е използвано от действащ военен офицер по едно и също време с всички останали звания, затова не е ясно как се съпоставя с тях. Понякога званието Генерал на армиите на Съединените щати се е считало да бъде еквивалентно на други чужди звания като Генералисимус (Generalissimo) или Велик маршал (Grand Marshal).

Званията Генерал-лейтенант и Генерал се използват в армията, военновъздушните сили и Военноморски сили на САЩ. Армейското звание Генерал на армията е еквивалентно на званието от американските въздушни сили Генерал на въздушните сили (General of the Air Force). Американският флот няма еквивалентен генерал с пет звезди на пагоните. Американските въздушни сили и Американският флот нямат еквивалентно звание на армейсктото Генерал на армиите на Съединените щати (General of the Armies of the United States).

Русия[редактиране | редактиране на кода]

Във Въоръжените сили на Русия до прехода към бригадна организация генерал-лейтенантът обикновено е командвал армии в състава на военен окръг. В днешно време заема една от ред командни длъжности в Министерството на отбраната или във военен окръг. Също така генерал-лейтенант е звание за щатната категория «командващ ракетна армия» — Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) остават единственият род войски, където е запазено армейското звено за управление.

Пагони на генерал-лейтенант за:

В категорията военнослужещи от корабния състав на ВМФ на званието генерал-лейтенант съответства званието вицеадмирал.

За съответния ранг на група висши федерални държавни служители в някои цивилни институции от Държавната гражданска служба на Руската Федерация е въведено званието „Действителeн държавeн съветник на Руската Федерация 2 клас“.

Български генерал-лейтенанти[редактиране | редактиране на кода]

Генерал-лейтенанти от други страни[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България, Държавен вестник, С., бр. 101/28 Декември 2010, чл. 138
  2. Революционери, поборници, военни дейци, София помни (карта, парцел 48)
  3. Генерал-лейтенант Петър Пенев: Полицията и Държавна сигурност прикриха първото политическо убийство в България, Блиц, 7 януари 2009.