Великобритания (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Великобритания.

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за остров Великобритания. За държавата вижте Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. За други значения вижте Великобритания (пояснение).

Разположение на Великобритания (в син цвят) на картата на Европа

Великобритания (на английски: Great Britain) е най-големият от Британските острови. Неговата територия е поделена между страните Англия, Шотландия и Уелс от състава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия със столица град Лондон.

Островът се простира на северозапад от континенталната част на Европа. Въпреки неговия особен климат често се избира за почивка от туристите поради неговите привлекателни дестинации.

Великобритания често се бърка с Англия или с цялото Обединено кралство. Дори доста британци объркват различните понятия. Обединеното кралство е многонационална държава. В нея са включени англичани, шотландци, уелсци и северноирландци. Всички те по историческа традиция имат отделни национални отбори по футбол, както и по редица други спортове, напр. кърлинг.

Името Великобритания произлиза от името на римската провинция Британия, която е включвала Англия и Уелс. Древните римляни са наричали келтите, които са живеели по тези острови, с името британи.

Името „Албион“[редактиране | редактиране на кода]

Сателитна снимка на Великобритания и Северна Ирландия

Албион е най-старото известно име на острова. Римляните вероятно го назовават така във връзка със латинското albus – бял, заради известните бели варовити скални брегове на югоизточното крайбрежие на Дувър. Името е вероятно от келтски произход. А. Титуляр (Alt-Keltischer Sprachschatz 1896 г.) го превежда като Weissland (бяла земя).