Кралски военновъздушни сили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
емблема на самолет
емблема на самолет

Кралските военновъздушни сили (на английски: Royal Air Force) (RAF) са военновъздушните сили на Великобритания и са част от британските въоръжени сили. Те са най-старите самостоятелни ВВС в света, формирани на 1 април 1918, и имат важна роля в хода на военната история на своята страна. Взимат значително участие както във Втората световна война, така и в множество съвременни конфликти, сред които войната в Ирак от 2003 г.. Кралските ВВС разполагат с 998 самолета и 45 710 души редовен персонал.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Кралските ВВС са най старите ВВС, независими от контрола на сухопътните или морските сили. Те са основани на 1 април 1918, по време на Първата световна война, като обединение на кралските въздушни корпуси и кралските въздухоплавателни служби. След войната броят на техните членове е намален значително и годините между войните са относителни спокойни за тях, с изключение на някои действия, проведени в отделни райони на Британската империя.

Мемориалът на кралските ВВС на крайбрежната улица Виктория в Лондон, посветен на загиналите в двете световни войни

Кралските ВВС бързо се разрастват непосредствено преди и по време на Втората световна война. По специален въздушно тренировъчен план на Британската общност от декември 1939, съответните им въздушни сили провеждат учения и формират ескадрили за полети с формациите на кралските ВВС. На служба постъпват много граждани на тези страни и изгнаници от окупирана Европа.

По време на битката за Британия през Втората световна война през 1940, доблестната защита от страна на кралските ВВС в небесата над Британия срещу германските Луфтвафе осуетява плановете на Хитлер за настъпление към Британските острови, като подбужда тогавашния министър-председател Уинстън Чърчил да каже в Камарата на Общините на 20 август: „Никога в полето на човешкия конфликт толкова много хора не са дължали така много на толкова малко (малцина)“, което поражда трайното прозвище Малцината за пилотите от КВВС, които я спечелват.[2]

Най-мащабната и най-спорната кампания на кралските ВВС по време на войната е стратегическата бомбардировка срещу Германия от бомбардировачи на RAF. Под ръководството на генерал Артър Травис Харис RAF започват масирани бомбардировки на Дрезден, Хамбург и други немски градове.

По време на годините от Студената война основна задача на RAF е защитата на Западна Европа от потенциална ядрена атака. След края на Студената война RAF взимат участие в няколко мащабни операции, между които войната в Косово, войната в Афганистан от 2001 – 2002 и войната в Ирак през 2003.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Професионален глава на RAF е шефът на въздушния щаб, Chief of the Air Staff, от 2013 Андрю Пулфорд. Шефът на генералния щаб на ВВС управлява Борда на ВВС, който влиза в състава на комисията на Съвета по отбраната на Великобритания. Бордът е управленческа структура и се състои от директор на въздушното командване на RAF и други офицери с висок ранг. Щабът има и заместник.

Командвания[редактиране | редактиране на кода]

Йерархията на подчинение е от борда на ВВС към командванията. Докато преди е имало отделни командвания за бомбардировачи, изтребители, тренировъчни упражнения и други, [3], в момента съществува само единно командване:

 • Въздушно командване на RAF, с щаб квартира в Хай Уикъмб.

Групи[редактиране | редактиране на кода]

Групите са подразделения на оперативните отдели и са отговорни за подсигурени операции или за операции в ограничени географски зони., като от 1 април 2007 съществуват:

 • 1-а група – група, предназначена за въздушна борба. Контролира битките на реактивните самолети на RAF. Притежава седем бази във Великобритания, както и Юнит Гуз бей в Канада, която е екстензивно използвана като оперативна тренировъчна база
 • 2-а група – спомагателна група за въздушна борба. Контролира стратегическите и тактическите въздушни транспортни самолети, RAF- полка, презареждането на RAF-самолети, както формацията ISTAR (съкр. от „Разузнаване, Наблюдение, Мишени, цел на завоевание, Разузнавателни сведения“) и спасителни операции.
 • 22-а група – отговорна за персоналното управление, тренировъчните упражнения и селекцията.

[4]

Станции[редактиране | редактиране на кода]

Всяка станция на RAF е подчинена на група и е административно разделена на ята /ескадри/. От средата до края на 30-те години на миналия век станциите на RAF контролират редица ескадрили или други единици с едно местоположение благодарение на щабквартира. [5]

Ята /Ескадри/[редактиране | редактиране на кода]

Ятото[6] е друго подразделение на групата, действащо независимо или като подразделение на станция.

Независимите ята са в групи с две или повече ескадрили, а също и със спомагателни ескадрили.

В миналото са съществували номерирани Ескадри, но днес те предимно се създават, когато е необходимо, например по време на Операция Telic, Tornado GR4. Ескадрите са сформирани, за да оперират от базите Али Ал Салем и Ал Удейд. Всяка от тях се състои от самолети и екипажи на няколко ескадрили.

На 31 март 2006 RAF сформират девет експедиционни ескадри, създадени, за да подкрепят основните сили при операции. Сформирани са от девет бази: Конънгзби, Котсмор, Кинлос, Лийминг, Лойхарс, Лосимаут, Линехам, Мархам и Уодингтън. Тези единици са командвани от полковник от авиацията, който е също и командващ станция. EAW се състои неформирани елементи от Станцията, които се изискват, за да поддържат разгърнати оперативни бази, т.е. командването и контрола, тиловото управление на бойните действия и административни функции между другите. Техният замисъл е да бъдат гъвкави и бързо реагиращи за различни операции. Те са незавизими от ескадрили, единиците за подпомагане на въздушни битки (Air Combat Support Units/ACSU) и Единиците за сервизна поддръжка при въздушни битки (Air Combat Service Support Units/ACSSU), които са прикрепени към EAW в зависимост каква задача е зададена. [7]

В RAF Станциите Ятото е административно подразделение. За въздушна станция те ще бъдат обикновена инженерна, оперативна или административна Ескадра. Настрани от тези, единствените понастоящем съществуващи Ята са Ескадрите за сервизна поддръжка при въздушни битки от Втора Група, които предоставят услуги, свързани с комуникацията, снабдяването и политиката за оперативно разгърнати единици.

Ескадрили[редактиране | редактиране на кода]

Терминът ескадрила може да бъде използван, като се отнесе за административна под единица на станция, в това число ескадрила за контрол на въздушния трафик, ескадрила за персонално управление; съществуват и ескадрили за контрол на въздушното движение. На тях могат да бъдат присъдени знамена и военни почести за доблестна служба. Твърде голяма част от ескадрилите са под командването на ескадрен командир. При специализираните за реактивна ескадрила има учреждение от около 100 души и 12 самолета, а за Tornado F3- ескадрила – 16 самолета. [8]

Звена[редактиране | редактиране на кода]

Звеното е подразделение на ескадрилата. Ескадрилите са често разделени на две звена под командването на свои собствени лидери. Административните ескадрили по станциите също са разделени на звена.

RAF Персонал[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 RAF е работодател на 45 710 души активно служещ персонал и на повече от 34 000 запасни войници, включително на Кралските Спомагателни ВВС (Royal Auxiliary Air Force/RAAF), Доброволния запас на RAF (RAF Volunteer Reserve) и Спонсорирания запас на RAF (RAF Sponsored Reserve). В своя пик по време на Втората световна война в RAF служат в излишък 1 000 000 души. Единственият жив член, основател на RAF е Хенри Алингам на 111 годишна възраст. [9]

Офицери[редактиране | редактиране на кода]

Офицерите получават свидетелство от Суверена, което им дава правно основание да издават заповеди на своите подчинени. Дипломата се издава след успешно завършване на 32-седмичен начален офицерски тренировъчен курс в RAF Колежа Крануел. [10]

Наименованията и отличителните знаци на офицерите произлизат от тези, използвани в Кралските военноморски сили (Royal Navy) и по-точно в Кралските Въздухоплавателни служби (Royal Naval Air Service/RNAS) по време на Първата световна война. Например рангът на Ескадрила-Лидера произлиза от Ескадрон-Командира. RAF офицерите попадат в три категории – Въздушен офицер, Старши офицер и Младши офицер.

Други рангове[редактиране | редактиране на кода]

Другите рангове участват в новобранска тренировъчна ескадрила в RAF Halton за базови тренировки с изключение на RAF полка, който тренира своите новобранци в RAF Honington.

Наименованията и отличителните знаци на другите рангове в RAF са базирани на тези в Британската армия с някои поправки в терминологията. С годините структурата е придобивала значителни промени, например се е въвеждала разделена система за техническите длъжности и рангът „Технически Шеф“ продължава да бъде държан от техническите среди на RAF. Другите рангове попадат в четири категории – офицерски кандидат, старши недипломиран офицер, младши недипломиран офицер и т.нар. airmen (летци).

Отдели и длъжности[редактиране | редактиране на кода]

 • Всички авиатори и навигатори в RAF са дипломирани офицери
 • Недипломираният екипаж попълва постове като Членове на екипажа на военен самолет, Сигнализатори, Електронни Оператори и др.

По-голяма част от членовете на RAF служат на жизнено важни постове на земята:

 • Офицерите и другите членове на RAF полка, създаден през Втората световна война, защитават летищата от атаки. Те имат пехота и леки бронирани сили, за да защитават срещу земна атака и докато те до неотдавна контролираха ЗРК Рапира, през 2005 тази роля е дадена на Кралската артилерия против желанието на RAF.
 • RAF Полицията – това е военната полиция на RAF. Тя е дислоцирана в зависимост от разположението на RAF. За разлика от Гражданската полиция, RAF Полицията е в пълно въоръжение. От 2003 RAF Полицията спира и претърсва, арестува и преследва сили и от RAF станциите.
 • Офицерите разузнавачи и аналитиците на RAF. Разузнаването подкрепя всички операционни дейности чрез своевременно осигуряване на точни индикатори и предупреждения. Те ръководят коалицията на Военното разузнаване чрез комуникационен анализ и оценка на противниковите способности
 • Инженерните офицери и техниците са назначени, за да поддържат и поправят RAF оборудването. Това включва рутинната подготовка на самолета за полет и поддръжка, също така по-задълбочена работа за поправка на самолетни системи, IT системи, радари, MT превозни средства и оборудване на земята
 • Изтребител-контрольорите (FC) въздушнотранспортните контрольори(ATC) контролират RAF самолетите от земята. FC контролират засичането на вражески самолети, докато ATC снабдяват въздушнотранспортните служби в RAF станциите и военните самолети в по-голяма част от маршрута им из британското въздушно пространство.
 • Административните офицери и асоциираните длъжности се занимават с тренировъчно управление, физическо образование, инфраструктурен мениджмънт, сметки, облекло и дисциплина, персонал и новобранство.
 • RAF Свещениците са тренирани в Свещеническия център на Въоръжените сили в Amport House
 • Медицинският клон на RAF осигурява здравеопазването в нормални условия, а и по време на разгърнати фронтови операции, включително аеромедицински евакуационни услуги. Медицинските офицери са лекарите в RAF и те имат специална експертиза в авиационната медицина да поддържат екипажите. Медицинските могат да участват в въздушни евакуации, осигурявайки жизнена помощ по време на спасителни мисии или подпомагане по време на всякакви полети.
 • RAF Законният отдел предоставя легални съвети по отношение на дисциплината, криминалните и оперативните закони.

Самолети и хеликоптери[редактиране | редактиране на кода]

Си Кинг HAR3A
Westland WAH-64 Апачи
Боинг Чинук
C-17 Глоубмастър III
Торнадо F3
Тайфун F2
F-35 Лайтнинг II
Херкулес C3

Кодът, който съпътства всяко летателно средстсво, описва ролята на модела. Напимер Торнадо F3 e отбелязан като изтребител чрез 'F' (fighter), а цифрата '3' означава, че това е третият модел от серията.

Удар, атака и поддържащи атаката самолети[редактиране | редактиране на кода]

Основата, която поддържа даден отряд при офанзива е Торнадо GR4. Този свръхзвуков самолет може да издържа голямо снаряжение, включително крилата ракета Сторм Шадоу („Буреносна сянка“), насочвани чрез лазер бомби и анти-радарна ракета ALARM.

Торнадото се допълва от Harrier/Хрътка GR7/GR7A, който се използвапри атака, при ограничени въздушни поддържащи роли и за контриране защитата на противника. „Хрътката“ се подобрява към GR9/GR9A стандарт с по-нови системи и по-мощни двигатели. Тази директива е официално приета към RAF службите в края на септември 2006.

Въздушна защита и предупредителни самолети[редактиране | редактиране на кода]

Торнадо F3 и Европейски Тайфун F2 са защитните изтребители на RAF, базирани в RAF Leuchars, RAF Leeming и RAF Coningsby респективно, за да защитават въздушното пространство над Великобритания.

Торнадото в служба на въздушнатаз ащита от 80-те години на миналия век, постепенно се измества от Юрофайтър Тайфун/Европейски Тайфун F2, понастоящем разположен в RAF Coningsby. Втората оперативна Тайфун единица е 11-те ескадрила, реформирана на 29 март 2007, съединена с 3-та ескадрила, също разположена в RAF Coningsby.|Сентри/Часовой AEW1 осигурява предупреждения за вражески самолети. И „Торнадо F3“ и „Часовой AEW1“ участват в съвременни операции, включително в Ирак и на Балканите.

Разузнавателни летателни средства[редактиране | редактиране на кода]

Торнадо GR4A е пригоден за множество камери и сензори, инфра-ред и радари.

Осигуряващ електронно и сигнално разузнаване е Нимрод R1.

Новият Сентинъл/Страж R1 осигурява „ASTOR“ – радарно наблюдение по земята.

Също използван в класифицирана наблюдателна роля е чифт Бритън Норман Айлъндър CC2 самолети. Те формират стационарно звено в Нортхолт в Лондон.

Чифт МКю-9 Рийпър/Жътварки (Безпилотни летателни апарати)са закупени наскоро, за да поддържат основните бойни сили в Ирак и Афганистан.

Издирващи и спасителни летателни средства[редактиране | редактиране на кода]

Ескадрилите от хеликоптери имат съществена и основна роля във военното издирване или в спасяването на екипаж, който е капитулирал своя самолет или е катастрофирал с него. Това са 22-а и 202-а ескадрили, състоящи се от Си Кинг/Морски Крал HAR.3/HAR3A в Обединеното Кралство и 84-а ескадрила от Griffin HAR2 в Кипър.

Въпреки че основната им роля е да участват във военни, те по-често се вклюдчват в граждансаки операции с цел издирване на цивилни по море, в планинатаи в други локации.

И в двете спасителни роли се вклдючват и въздушните части от Кралските ВМС, а само в гражданските операции участват и хеликоптери от Бреговата Охрана.

Спасителните служби на RAF в планините се състоят от четири отряда тренирани планинари, за пръв път установени като организация през 1943.

Морски патрул[редактиране | редактиране на кода]

Основната роля на Нимрод MR2 е във военното дело срещу вражески подводници и в противодействието на противникови земни сили. Но той е използван и в спасителни операции, където неговите широкообхватни и екстензивни комуникационни дейности са от голямо значение.

През 2009 предстои Нимрод MR2 да бъде заместен с 12 самолета Нимрод MRA4.

Поддържащи хеликоптери[редактиране | редактиране на кода]

Важна част от работата на RAF да поддържа Британските Сухопътни сили и Кралските Подводници чрез пренасяне на войски и оборудване на бойното поле. Хеликоптерите са организирани в службата Joint Helicopter Command (JHC), заедюно с хеликоптерите от Британската армия и Кралските ВМС.

Голяма подкрепа оказва двурототният Боинг Чинук HC2/HC2A заедно с Мерлин HC3 и по-малкият Пума HC1.

През март 2007 е съобщено, че RAF ще получи доставка от шест допълнителни Мерлина. Самолетите бяха поръчани от Дания и затова и за тях ще бъдат построени шест самолета. Също е известено, че осем Боинга Чинук HC3, които са в склад, ще бъдат модифицирани за бойното поле.

Транспорт и летателни средства, презареждащи от самолет на самолет[редактиране | редактиране на кода]

Заместващата от 1995 Кралското Звено 32-ескадрила използва Bae 125 CC3, Агуста А109 и [[BAe 146|BAe 146 CC2] във VIP транспортната си роля, разположени в RAF Нортхолт в западен Лондон.

По-рутинни транспортни задачи са изпълнявани от Тристарите и Викърите VC10, разположени в RAF Brize Norton. И двата са използвани за транспорт на пътници и товари, а и за презареждащи самолети.

Транспортът през по-кратки пътища при тактически въздушни пренасяния се осигурява от C-130 Hercules, включително от двата по-стари K- и J-модели.

RAF са взели назаем от Боинг четири C-17 Глоубмастъри III, за да осигурят способности за тактически въздушни пренасяния; През 2004 е съобщено, че те ще бъдат закупени заедно със следваща бройка. Петият C-17 трябва да бъде доставен през март 2008 и ще влезе в употреба от дата 8 юни с.г. Министерството на Отбраната е изразили желание да закупи в по-дългосрочен план още три C-17, които да бъдат доставени до средата на 2009, когато продукцията на C-17 ще бъде затворена. Това би осигурило на RAF цели осем C-17. На 26 юли 2007, че RAF имат намерение да изпратят шест C-17 в Ирак и Афганистан.

Тренировъчни летателни средства[редактиране | редактиране на кода]

Богат асортимент от видове самолети се използват за тренировка на екипажи. В по-напреднал стадий, вариантите за фронтови самолети се адаптират за операционно приспособяване към тренирани пилоти. Те включват: Хариър T10 и Тайфун T1. Напредналата тренировка за пилоти на изтребители, хеликоптери и мулти-двигателни механизми се осигуряват Хоук T1, Грифин HT1 and Супер Кинг Еър респективно.

Базовата подготовка за пилоти на самолети и хеликоптери се предоставя на Тукано T1 and Скуиръл HT1, докато тази за навигатори се води в Домини T1.

Елементарните упражнения се провеждат в Тютър T1, в зависимост от насоката на пилота за влизане в службата. Тютър също се използва, заедно с Викинг T1 и Вигилънт T1, за да осигури начални, а и опитни тренировки за военновъздушните кадети.

Летателни средства на бъдещето[редактиране | редактиране на кода]

Между перспективните самолети е Еърбъс A400M, 25 бройки от който ще заместят оставащите „Херкулеси C-130“K.

Новата версия на Чинук – HC3, с подобрена авиационна техника и разширен обсег, е развита основно за специалните части. На 1 април 2007 Британското Министерство на Отбраната потвърждава намерението си за направата на осем оперативни „Чинука HC.3“, които са преработени за помощна бойна конфигурация. От друга страна „Юрофайтър Тайфун“ влизат в служба и RAF ще бъдат техният най-голям оператор.

Тайфун трябва да замести около 2010 бързия изтребител Торнадо F3 и бомбардировача Ягуар GR3A (който е разпуснат през 2007). Хоук 128 ще замени старите Хоукове; по-новият модел е отговаря на изискванията за оборудване и действие за модерните фронтови самолети. Корпусът на въздушно презареждащите VC10 ще бъде заменен от Еърбъс A330 MRTT, като част от нова програма.

F-35 Джойнт Страйкър Файтър (с британско обозначение F-35 Лайтнинг II) ще замени GR7 и GR9. Хеликоптерният транспорт на RAF – „Пума“ и „Си Кинг“/"Морски крал" ще бъдат изместени от „Мерлин“ и „Чинук“.

Участия на RAF в мисии[редактиране | редактиране на кода]

Страна Дати Мисия Детайли
Индонезия 2005 Помощи и транспорт RAF изпраща към Югоизточна Азия ВВС след земетресението от 2004 година , за да осигури помощи за местното население
Литва 2004 Въздушната полиция в Балтика 4 Торнадо F3 за тримесечна ротация в мониторингова мисия на НАТО
Афганистан 2001– Операция Разнообразие Няколко Chinook/Чинука са включени към въздушнопреносимите части на коалиционните. От края на 2004 шест Harrier/Хариъра са заети с разузнаването
Босна 1995– Различни хеликоптери RAF подсилват т.нар. „ноу-флай“ зони над Балканите в края на 90-те години на миналия век и също така участват в интервенциите на НАТО в Косово и Босна. Днес RAF хеликоптерите подпомагат САЩ.
Близък Изток 1990– Различни RAF изтребители, разположени в Саудитска Арабия иКувейт преди, по време на и след Войната в Залива, за да подсилват т.нар. „ноу-флай“ зони/зони, забранени за летене над Ирак. След Войната в Ирак (2003) и окупацията на Южен Ирак от Британските Сили RAF се разгръщат в Басра. Хеликоптерната подкрепа се осигурява от Мерлин, Пума и Чинук.
Фолкландски острови 1984– RAF Планинска любезност Построени след Фолкландската война имат за цел да създадат способни изтребители и транспорт. Отрядът на RAF полка е в основата на ПВО.
Възнесение (остров) 1981– База на остров Възнесение Използвана като въздушен мост между Фолкландските острови и Великобритания. В базата има и сили на USAF.
Норвегия 1960s– Въздушна станция Бардуфос В продължение на дълги години тук на тренировки през зимата са подлагани RAF изтребители и хеликоптери.
Кипър 1956– RAF Акротири/Akrotiri Локализирани в Британската област за бази в Кипър, тук са разположени ВВС за подпомагане на тези в Близкия Изток.
Канада 1940s– RAF Юнит Гуз Бей/Unit Goose Bay, Канада Тук RAF извършват тренировки заедно с канадски ВВС към НАТО.
Гибралтар 1940s– RAF в Гибралтар Тук няма постоянно стационирани самолети, но „Херкулес“ често извършват визити.

[11]

Символи, флагове, емблеми и униформа[редактиране | редактиране на кода]

Флаг на RAF

Следвайки традицията на другите Британски Въоръжени сили, RAF са възприели символи, които да ги представят и да играят ролята на сплотяваща точка за нейните членове.

Флагът на RAF се развява над всяка RAF станция по време на дневна светлина. Дизайнът е одобрен от Джордж V през 1921 след дълга опозиция от страна на Адмиралтейството, което има правото на вето по въпроса за флаговете на всики военни организации и бордове.

Британските самолети в ранните етапи на Първата Световна война използват Националното знаме на Обединеното Кралство като идентифицираща черта, но то лесно може да се свърже с мотива на Железния кръст на германците. Ето защо през октомври 1914 е възприета френската идея за три концентрични кръга със запазените цветове на червен кръг, заобиколен от бял пръстен и външен син. Близките размери на кръговете се променят с годините и през Втората Световна война е въведен по-външен жълт кръг. Червеният кръг на самолетите в Далечния изток през Втората световна война е премахнат, за да се избегне припознаване с японски самолети. От 70-те, камуфлажните самолети носят отличителни знакове с ниска видимост, също с червено и синьо на тъмен камуфлаж или с избледняло розово и светло синьо на светли цветове. Повечето некамуфлажни самолети запазват традиционните червено-бели-сини знакове.

Латинското мото на RAF – „Per Ardua ad Astra“, обикновено се превежда на английски: „Through Adversity to the Stars“, а на български „През трудности, към звездите“. Изборът на мотот най-често се приписва на младши офицер на име Джей Си Юл в отговор на молба на Командир от бившите Кралски Въздушни Корпуси – полковник Фредерик Сайкс.

Значката на Кралските Военновъздушни сили е съобразена с хералдическите изисквания и е одобрена през 1923 на базата на шивашки дизайн.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. към 2007 година
 2. The Churchill Centre – Speeches & Quotes
 3. Списък на RAF командванията
 4. Списък на RAF Групите
 5. Статия в английската Wikipedia за RAF Станция
 6. Списък на RAF Ескадрите
 7. www.raf.mod.uk 31st March 2006. Командна Структура.
 8. Списък на RAF ескадрилите
 9. BBC News Самолетното минало на най-стария мъж във Великобритания
 10. Офицерски рангове в RAF
 11. www.raf.mod.uk Военни разгръщания

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Royal Air Force“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.