Gloster Gladiator

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Gloster Gladiator
Описание
Тип изтребител
Конструктор Хенри Фоланд
Производител Gloster Aircraft Company
Произведени бройки 747
Първи полет 12 септември 1934 г.
В експлоатация от 1937 г.
В експлоатация до 1953 (Португалия)
Gloster Gladiator в Общомедия

Gloster Gladiator (или Gloster SS.37) е британски биплан изтребител. Използван е от Кралските военновъздушни сили и Кралския военноморски флот в края на 1930-те години. Това е последният използван от британците биплан изтребител, който често се е изправял срещу по-силни противници в ранните дни на Втората световна война, но въпреки това се представя добре в битка.

Конструиране[редактиране | редактиране на кода]

Самолетът е създаден на базата на Gloster Gauntlet като частна авантюра на Х. П. Фоланд, за да изпълни изискванията на Спецификация F.7/30. F.7/30 изисквала максимална скорост 400 km/h, въоръжение от 4 картечници, като компаниите били насърчени да използват новия Rolls-Royce Goshawk с изпарител. Двигателят се доказал като ненадежден и Фоланд разбрал, че Gauntlet трябва да бъде променен бързо, за да отговаря на спецификацията. Новият изтребител е наречен SS.37.

SS.37 за първи път излетял на 12 септември 1934 г. Двигателят бил Bristol Mercury VIS, но скоро самолетът бил снабден с по-мощен двигател, достигайки 390 km/h, носейки четирите изискани картечници (2 синхронизирани „Vicers“ на фюзелажа и две „Levis“ под долното крило). На 3 април 1935 г. Кралските военно въздушни сили започнали оперативни изчисления, докато Gloster Aircraft Company планирали бъдещо подобрение на самолета с двигател Mercury IX и напълно затворена кабина.

Три месеца по-късно са били поръчани 23 самолета от спецификацията, наречени „Gloster Gladiator“. Следва поръчка от още 180 самолета през септември. Първата версия е наречена Mk I. Новите самолети били доставени през юли 1936 г. и започват да се използват през януари 1937 г. Скоро се появили и Mk.II, като основните разлики са малко по-мощен двигател, който задвижвал трилопатен метален винт вместо стария двулопатен дървен. „Sea Gladiator“-ът бил променен Mk.II, направен за Кралските военноморски сили. Промените били улесняваща кацането кука и малка спасителна лодка, закачена на корема на самолета.

Portal:Gloster Gladiator
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация