Конституция на Обединеното кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Конституцията на Обединеното кралство е условно понятие, защото не е единен нормативен акт, а набор от закони, прецеденти и конституционна уредба (съглашения) на Обединеното кралство, които регламентират формирането и правомощията на държавата, принципите на правоотношенията между държавните органи, както и между тях и гражданите.[1]

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Великобритания е изключение от правилото по отношение на разбирането за конституция по смисъла на континенталното право. Това се дължи на исторически сложилата се англосаксонска правна система на общото право, в която основен източник на правото е съдебния прецедент.

Британската конституция включва в себе си 3 компонента:

 1. статутно право (Statute Law),
 2. общо право (Common Law) и т.нар.
 3. конституционни съглашения (Constitutional conventions),

на които съответстват

 1. статутите;
 2. съдебните прецеденти и т.нар.
 3. конституционен обичай.

Във Великобритания във връзка с особеностите на правната ѝ система не се прави разграничение между „конституционни“ и „текущи“ закони – всички те се приемат по единна обща процедура за приемане, изменение и допълнение на законите, които определят т.нар. „гъвкав“ характер или природа на основния закон, дотолкова доколкото този британски конституционен статус може да се означи като конституция в континенталния смисъл на това понятие.

Конституцията на Обединеното кралство важи (за разлика от другите актове) равнопоставено за всички земи на Британската корона: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Т.нар. Конституция на Обединеното кралство регламентира формата на държавно устройство и управление; държавната и правна система; тяхното формиране и правомощията на Висшите държавни органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт; правния статут на лицата.

Конституционния статус на Обединеното кралство включва:

 1. Статутите;
 2. Съдебния прецедент;
 3. Конституционния обичай;
 4. Правната доктрина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Prof. Dr. Helmut Weber: "Who Guards the Constitution?", versione inglese di un articolo presentato il 22 Ottobre 1999 al Centre for British Studies, Humboldt University Berlin, Colloquium of the Graduiertenkolleg „Das neue Europa“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]