Мизогиния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мизогинията е омраза или презрение към жени или момичета.[1] Мизогинията, като дума, произхожда от гръцкото μισογυνία, от misos (μῖσος, „омраза“) и gynē (γυνή, „жена“). Мизогинията е антоним на мизандрията – омразата към мъже или момчета (друг термин е мизантропията, което е омраза или презрение към човечеството като цяло).

Марк Тулий Цицерон казва, че гръцките философи смятали мизогинията за причинена от гинофобията, тоест страхът от жени. През 20 век феминистките теоретици предполагат, че мизогинията е едновременно проблем, причина, но и резултат на патриархалните социални структури.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Misogyny“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.