Убийство на честта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Убийството на честта представлява убийството на даден член от дадено семейство или клан, извършено от друг член на същото семейство или клан, мотивирано от убеждението, че жертвата е опетнила честта на семейството, клана или изобщо общността.

За опетняване на честта се смятат определени действия, като: носене на неприемливи според семейството или общността дрехи, отказа или прекратяването на уреден брак или желанието на жената да се омъжи по собствен избор, особено ако избраникът се счита от социалната група за неподходящ, както и когато участва в определени сексуални ситуации. Тези убийства произлизат от убеждението, че опазването на честта оправдава убийството на човек, чието поведение е обезчестило неговото семейство или клан.

Обединените Нации са изчислили, че убийствата в името на честта са около 5000 годишно. Много женски организации в Близкия изток и Югозападна Азия подозират обаче, че повече от 20 000 жени се убиват в името на честта всяка година.[1]

В Република Турция извършителите на убийствата на честта се наказват с доживотна присъда, но въпреки това тези действия все още се срещат и не са изкоренени. Един от последните примери е убийството на 16-годишната Медине Миме, заровена жива от своите баща и дядо в началото на 2010 година.[2] Мотивът на роднините ѝ е, че Медине е говорила и била в приятелски отношения с момчета.[3]

Дефиниция на убийствата в името на честта[редактиране | редактиране на кода]

Според Human Rights Watch:

  • Убийството в името на честта е акт на отмъщение, обикновено смърт, извършен от мъж, член на семейството, срещу жена член на семейството, за която се счита, че е донесла нечестие в семейството. Жената може да бъде обвинена по множество причини, сред които са отказ да се омъжи посредством уреден брак; бидейки жертва на сексуално насилие или търсейки развод – дори от агресивен съпруг.
  • Дори подозрението, че жената се е държала по „непочтен начин“ е достатъчно за нейното семейство да отнеме живота ѝ.

Жертва на убийства в името на честта стават също мъже, които биват умъртвявани от семейството на жената, ако за тях се предполага че са имали неприемлива връзка с нея.[4]

Терминът „Убийства в името на честта“ се отнася до убиването на мъжа и на жената в културите, които го практикуват.

Изявлението на Amnesty International по въпроса гласи:[5]

Режимът на честта е непростим. На жени, които са попаднали под подозрение не се дава възможност да се защитят и членовете на семейството нямат социално приемлива алтернатива освен да премахнат „петното“ на честта си чрез нападането на жената.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robert Fisk (7 септември 2010). „The crimewave that shames the world“. London: The Independent. Посетен: 01.03.2013 г.
  2. „Баща и дядо заравят девойка жива, дружала с момчета“, в. „24 часа“, 5 февруари 2010 година.
  3. Teenage girl buried alive in Turkey for talking to boys, Дейли Телеграф, 5 февруари 2010.]
  4. Afghan couple stoned to death – Central & South Asia. Al Jazeera English (2010-08-16). Посетен на 1 октомври 2011
  5. „Broken bodies, shattered minds: Torture and ill-treatment of women“. Amnesty International. Посетен на 6 март 2001.