Еней

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Еней
Αινείας
цар на Алба Лонга
Еней напуска горящата Троя, Федерико Барочи, 1598
Еней напуска горящата Троя, Федерико Барочи, 1598

Семейство
Баща Анхис
Майка Афродита
Съпруга Лавиния
Партньор Дидона
Деца Асканий
Силвий
Еней в Общомедия

Еней (на гръцки: Αινείας, Aineías) е троянски герой, син на принц Анхиз и богинята Афродита (Венера в римските източници). Неговият баща е братовчед на цар Приам. След като напуска превзетата от гърците Троя, той тръгва на път и основава днешния Рим. Еней е важна фигура както от гръцката, така и от римската митология. Той е персонаж от ОмироватаИлиада“ и Шекспировата пиеса „Троил и Кресида“.

Легендата[редактиране | редактиране на кода]

След падането на Троя, Еней, начело на група оцелели, напуснал града. С него били неговият син Асканий, неговият тръбач Мизен, баща му Анхис, лечителят Япикс и Мимас като водач. Съпругата му Креуза била убита по време на плячкосването на града. Те напуснали Троя с няколко кораба, търсейки нов дом. Поостанали в няколко близки държави, но те не били гостоприемни към бежанците и накрая пророчицата Сибила им казала да се върнат към земята на техните праотци. Първо отишли на о-в Крит, където Дардан се бил заселил, но там намерили чумата, заради която бил изгонен и Идоменей. След това намерили колонията, основана от Хелен и Андромаха, но отказали да останат. След седем години пристигнали в Картаген, където Еней имал връзка с Дидона. Вероятно боговете му заповядали да продължи напред (Дидона се самоубила), и Еней и хората му стигнали до устието на Тибър в Италия. Там Сибила го завела в подземното царство и му предсказала величието на Рим, който ще бъде основан от неговите потомци. Той се споразумял, да се заселят там, с местния цар Латин и се оженил за неговата дъщеря Лавиния. Нейният бивш жених Турн обаче, чийто планове да наследи трона след брак с девойката са провалени, започва война с Еней. Краят на кръвопролитията между троянци и латинци ще бъде сложен от двубоят между двамата пълководци. В жестока схватка Еней надделява и наследява латинския трон. Така в живота му се преплитат две от най-великите събития в човешката история – падането на Троя и основаването на Рим от неговите потомци.

Триста години по-късно според римската митология техните потомци Ромул и Рем основали Рим. Подробностите от пътуването на Еней, неговата връзка с Дидона, и установяването в Италия са предмет на разказа в поемата „Енеида“ на Вергилий.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]