Направо към съдържанието

Агапенор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Агапенор
Характеристики
Описаниецар на Аркадия в древногръцката митология
ДецаЛаодика

Агапенор (на старогръцки: Ἀγαπήνωρ, Agapenor) в гръцката митология е цар на Тегея в Аркадия и вожд на аркадците в Троянската война. Той е син на Анкей и на Йотис, и внук на Ликург. Баща е на Лаодика.

Агапенор е кандидат на Елена. Той води аркадците против Троя с 60 кораба, които получил от Агамемнон. Бил е в троянския кон. След връщането му от Троя той се озовава в Кипър, където основава светилището на Афродита в Пафос и не се върнал в къщи.

След като Алкмеон е убит от Проной и Агенор (синовете на Фегей), братята на неговата съпруга Арсиноя (Алфесибея), която след това почнала да укорява братята си за убийството. Затова нейните братя я затворили в сандък и я дали на Агапенор като робиня, казвайки, че тя е убийцата на Алкмеон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Fritz Graf, Agapenor. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 1, Metzler, Stuttgart 1996, ISBN 3-476-01471-1, Sp. 231.
  • Georg Knaack, Agapenor. In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band I,1, Stuttgart 1893, Sp. 733 – 734.
  • Schmitz, Leonhard (1867), Agapenor Архив на оригинала от 2010-06-16 в Wayback Machine., in Smith, William, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology 1, Boston, p. 59