Анхис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анхис
Характеристики
ДецаЕней
Анхис в Общомедия

Анхис (на гръцки: Ανχίσης) в древногръцката митология е син на Капис[1] и първата му братовчедка Темиста. Баща му – Капис, е син на Асарак и наядата Йеромнема, дъщеря на речния бог Симоис, а майка му – Темиста, е дъщеря на троянския цар Ил, син на Трос. Анхис е баща на героя Еней[2] от Афродита[3]. Според Аполодор е баща и на Лир. Според различните версии е или беден овчар, или принц.

Анхис пасял стадата си в планината Ида. Веднъж, докато бил там, му се явила Афродита, под образа на смъртна девойка. На раздяла му казала, че ще му роди син – Еней, и след пет години ще дойде да му го даде завинаги, но му забранила да казва на когото и да е за тайната им връзка.[4]

По време на Троянската война Анхис бил изнесен от горящия град на гръб от своя син Еней, понеже не можел да се движи сам.[5] Според една от версиите Анхис бил осакатен, защото, докато бил пиян, веднъж се похвалил на своите приятели за връзката си с Афродита. Зевс чул и го поразил с мълния. Анхис починал по пътя за Италия, според едни източници в Аркадия, в планината Анхисия, където показвали неговата могила, наравно с древния храм на Афродита,[6] а според други – в южна Италия или Сицилия. Еней по-късно посетил Хадес, за да види отново своя баща в Елисейските полета.

Анхис, картина на Карло ван Лоо

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Аполодор, III, 12, 2
  2. Илиада, II, 820
  3. Диодор Сицилийски IV, 75, 5
  4. Омир IV 53 – 291
  5. Виргилий, „Енеида“ II, 699 – 723)
  6. Павзаний VIII 12, 8

Библиография[редактиране | редактиране на кода]