Ябълката на раздора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Ябълката на раздора“, картина от Якоб Йорданс

Според древногръцката митология всички злини произлизат от ябълката на раздора с надпис: „На най-хубавата“, която Ерида на сватбата на Тетида и Пелей, подхвърлила на 3-те богини – Афродита, Атина и Хера, и която златна ябълка била откъсната от градините на Хесперидите. Афродита спечелила с измама.

Именно този надпис станал повод за гибелното съперничество помежду им, а впоследствие и за Троянската война, тъй като всяка от 3-те смятала, че тя е най-прекрасната.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Яблоко раздора“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.