Хеспериди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Древногръцки богове
Изначални богове
Титани и Олимпийски богове
Морски божества
Хтонични божества
Други богове
Нимфи

Хесперидите в древногръцката митология са нимфи, дъщери на титана Атлант и нимфата Хесперида (според други източници - Хеспера, а по трети - деца на морското божество Форкис и сестра му Кето); пазителки на златните ябълки.

Според някои автори Хесперидите са три, четири или седем, но най-често се споменава, че са три. Имената, с които са известни, са Аретуза, Хеспера, Хесперия, Хестия, Хесперуза, Игъл, Еритея. Хесперидите живеели в крайния Запад на земното кълбо, където растяла ябълка, даваща златни плодове. Това дърво подарила Гея на Хера в деня на сватбата ѝ със Зевс. Херкулес убил стоглавия дракон Ладон, който крадял ябълките (единадесетия подвиг на героя). Според друг мит египетския цар Бусарид намислил да отвлече прекрасните Хеспериди и наел за това пирати. Разбойниците нападнали Хесперидите в градината им, но Херкулес ги спасил и убил разбойниците. За благодарност Хесперидите подарили на героя златни ябълки. Тези златни ябълки фигурират в редица митове (ябълката на раздора, състезанието между Меланион и Аталанта и др.).

Ябълките на Хесперидите


12-те подвига на Херакъл, древногръцка митология

Немейски лъв, Лернейска хидра, Стимфалийски птици, Керинейска кошута, Еримантски глиган, Авгиеви обори, Критски бик, Конете на Диомед, Поясът на Хиполита, Кравите на Герион, Цербер, Ябълките на Хесперидите