Полумрак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Здрач пренасочва насам. За други значения вижте Здрач (пояснение).

Полумрак (още здрач, сумрак) се нарича частта от денонощието, предхождаща нощта. Това е времето след залез слънце, когато слънцето е сравнително ниско под хоризонта и продължава да осветява горните слоеве на земната атмосфера и нощта все още не е настъпила.

Различават се три „вида“ полумрак:

  • Астрономически - Прието е, че вечерният полумрак завършва (а сутрешното развиделяване започва), когато центърът на слънчевия диск е на 18° под хоризонта. Тогава небето става съвсем тъмно и вече могат да се различат и най-слабите, видими с невъоръжено око звезди.

Величината 18° е определена още от александрийският астроном и географ Клавдий Птолемей през 2 век.

  • Навигационен (морски) - краят на навигационният полумрак настъпва когато вече не е възможно да се различи морския хоризонт от небето. Тогава центърът на слънчевия диск е на 12° под хоризонта.
  • Граждански - краят на „гражданския“ полумрак настъпва когато са затруднени човешките дейности, изискващи естествено осветление. Центърът на слънчевия диск е на 6° под хоризонта.

Времетраенето на полумрака зависи от времето, нужно на Слънцето да слезе на 18° под хоризонта. На екватора той е най-кратък, а с увеличаването на географската ширина се удължава.