Полумрак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Здрач пренасочва насам. За други значения вижте Здрач (пояснение).

Полумрак на морския бряг, пощенска картичка от 1921, Източник ДАА.

Полумрак (още здрач, сумрак) се нарича частта от денонощието, предхождаща нощта. Това е времето след залез слънце, когато слънцето е сравнително ниско под хоризонта и продължава да осветява горните слоеве на земната атмосфера и нощта все още не е настъпила.

Различават се три „вида“ полумрак:

  • Астрономически – Прието е, че вечерният полумрак завършва (а сутрешното развиделяване започва), когато центърът на слънчевия диск е на 18° под хоризонта. Тогава небето става съвсем тъмно и вече могат да се различат и най-слабите, видими с невъоръжено око звезди.

Величината 18° е определена още от александрийският астроном и географ Клавдий Птолемей през 2 век.

  • Навигационен (морски) – краят на навигационният полумрак настъпва когато вече не е възможно да се различи морския хоризонт от небето. Тогава центърът на слънчевия диск е на 12° под хоризонта.
  • Граждански – краят на „гражданския“ полумрак настъпва когато са затруднени човешките дейности, изискващи естествено осветление. Центърът на слънчевия диск е на 6° под хоризонта.

Времетраенето на полумрака зависи от времето, нужно на Слънцето да слезе на 18° под хоризонта. На екватора той е най-кратък, а с увеличаването на географската ширина се удължава.