Вещица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Вещица.

Илюстрация от „Хензел и Гретел
Паметник на вещица в Саксония-Анхалт

Вещицата (от прилагателното „вещ“, този, който знае и умее), в мъжки род – вещер, е човек, надарен със специални умения.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Вещицата обикновено живее изолирано (в гората, като Баба Яга и прочие, умее да лети, да става невидима, да се превръща в животни, да познава бъдещето и да се разпорежда със стихиите). В началото вещиците били жени и мъже посветени на старата вяра (тоест предхристянските религии в Европа). Те вярват в рогатия Бог и Богинята на земята. Когато християнството става официална религия из Европа, езическите и вещерските култове били обявени за сатанински и забранени.

В киното и литературата вещицата има дълга черна рокля, брадавици и пъпки по дългия си нос, островърха шапка, летяща метла, редки зелени и криви зъби. Тя събира малки и непослушни деца, угоява ги, готви ги по най-различни рецепти и после ги изяжда.

Гоненията на вещици, станали през 16 век, били едни от най-ужасяващите моменти в историята на Европа. Църквата обявила, че вещиците летят на метли, събират се на тайни сборища. Не всички обвинени били вещици, всъщност повечето признавали под ужасяващите мъчения. Смятало се, че всяка вещица има свой пакостник – животно пратено от дявола, което се храни с млякото на вещицата (макар че имало и мъже). Когато някой е обвинен във вещерство го събличали гол и претърсвали за този белег (който можел да е всяка бенка или пъпка, всичко). Обикновено пакостникът бил черна котка и затова, ако някоя възрастна жена се грижела за своите котки, много често била обвинявана във вещерство.

Днес представят вещиците много по-различно от миналото, те не са задължително грозни или носещи големи черни, островърхи шапки, те ги представят красиви, изглеждащи като всяка нормална жена, живеят нормален живот и не всяка притежава всички сили, всяка има различна сила в себе си, в която е най-добра, само една от тях на всеки 100 години има всички сили, и бива избирана за нещо като тяхна кралица.

„Четирите вещици“ от Албрехт Дюрер, 1497 г.

Филми и книги[редактиране | редактиране на кода]

В днешно време черпим информация за образа на вещицата от филми като

  • Магьосникът от Оз“, където имаме вещица със зелена кожа, островърха шапка и черна рокля.
  • Сабрина младата вещица“ – сериал, разказващ историята за семейство вещици – две лели, една тинейджърка и котка която се е опитала да завладее света;
  • „Вещиците от Ийс енд“ – сериал, разказващ историята за древно семейство вещици, пренесли се да живеят от Асгард на смъртният свят преди много години;
  • „Дневниците на вампира“ и „Древните“ – сериали, които следват поредица от събития със свръхестествени герои (голяма част от които вещици);
  • „Фокус-мокус“, поредицата филми „Хелуинтаун“, „Мъглите на Авалон“ и други.
  • В съвременната литература вещици се срещат в много детски книжки – „Малката русалка“, „Спящата красавица“, „Рапунцел“, както и в творчеството на Тери Пратчет.
  • В Русия главна роля в приказките играе Баба Яга, още известна е и вещицата в Италия – Бефана. И двете играят най-често като добрите дарители на главният герой.
  • Филмът „Вещиците от Ийст Енд“ разказва за семейство вещици, живеещи много животи, майка, нейните две дъщери и тяхната леля, развиващи различни сили, опитвайки се да опазят живота си от много врагове.
  • Роалд Дал – „Вещиците“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]