Вещица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Вещица.

Вещица
Ведьма 1897.jpg
Характеристики
Описание митично същество в славянската митология
Вещица в Общомедия

Вещицата (от прилагателното „вещ“ – този, който знае и умее), в мъжки род – вещер, е човек, надарен със специални умения.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на вещица в Саксония-Анхалт

Вещицата обикновено живее изолирано (в гората, като Баба Яга и прочее, умее да лети, да става невидима, да се превръща в животни, да познава бъдещето и да се разпорежда със стихиите). В началото вещиците били жени и мъже посветени на старата вяра (тоест предхристиянските религии в Европа). Те вярват в рогатия Бог и Богинята на Земята. Когато християнството става официална религия из Европа, езическите и вещерските култове били обявени за сатанински и забранени.

В киното и литературата вещицата има дълга черна рокля, брадавици и пъпки по дългия си нос, островърха шапка, летяща метла, редки и криви зъби. Тя събира малки и непослушни деца, угоява ги, готви ги по най-различни рецепти и после ги изяжда.

Гоненията на вещици, станали през 16 век, били едни от най-ужасяващите моменти в историята на Европа. Църквата обявила, че вещиците летят на метли, събират се на тайни сборища. Не всички обвинени били вещици, всъщност повечето признавали под ужасяващите мъчения. Смятало се, че всяка вещица има свой пакостник – животно пратено от дявола, което се храни с млякото на вещицата (макар че имало и мъже). Когато някой е обвинен във вещерство го събличали гол и претърсвали за този белег (който можел да е всяка бенка или пъпка, всичко). Обикновено пакостникът бил черна котка и затова, ако някоя възрастна жена се грижела за своите котки, много често била обвинявана във вещерство.

Съвременната представа за вещиците е много по-различна от в миналото: те не са задължително грозни или носещи големи черни, островърхи шапки, а са красиви, изглеждащи като всяка нормална жена, живеят нормален живот и не всяка притежава всички сили – всяка има различна сила в себе си, в която е най-добра, само една от тях на всеки 100 години има всички сили, и бива избирана за нещо като тяхна кралица.

Известни вещици и вещери са: Абрамелин, Агнес Сампсон, Агнес Уотърхаус, Алис Кайтелър, Анджела де ла Барт, Елифас Леви, Изобел Гоуди, Майка Симпсън, Мадър Шиптън, Мари Лавьо, Мейлин Матсдотер, Мерга Бийн, Реймънд Бъкланд, Тасмин Блайт, Урсула Кемп.[1]

Книги и филми[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация от „Хензел и Гретел
„Четирите вещици“ от Албрехт Дюрер, 1497 г.

Сюжетите, свързани с вещици, са сравнително популярни в днешно време:

Синоними[редактиране | редактиране на кода]

В книжнината се срещат близки по значение понятия. Подобно на вещер/вещица в положителен смисъл е вълшебник/вълшебница, докато чародей/чародейка се среща както в положителен, така и в отрицателен смисъл.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]