Върколак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за древнобългарското митолотично-епично същество. За древноримското митологично същество вижте Вълколак.

Върколакът е създание на злото, той е обладан от зли демони и духове.Върколакът е човек,който при пълнолуние се превръща в човек-вълк, наречен „Върколак“. Той живее сред хора или в много гъсти иглолистни гори. Когато те захапе върколак, той те заразява, превръщайки те в такъв като него.През 7 и 8 век са били откpити 109 скелета на върколаци в северна Англия,в Бразилия и в западен Китай. Някои хора твърдят,че са виждали ръце на върколак, чиито нокти са били дълги 10 cm. Върколаците могат да бъдат убити със сребърни прибори, куршуми и оръжия. Ако човек разяри лесник, той може да го превърне във върколак. Върколаците живеят в изоставени воденици, ханове, плевници и край кръстопътища, далеч от села и градове. Който мине покрай обиталищата им, те го нападат, удушават, изпиват му кръвта или направо го изяждат. Върколаците могат да примамят и прелъстят жени, да встъпят в полово сношение с тях, в резултат на което се раждат деца, които нямат хрущял на носа, виждат злите духове и имат свръхестествени способности (виж сдухач). Сред българите и сърбите се вярвало, че върколаците предизвикват слънчеви и лунни затъмнения, отхапвайки част от небесното светило.

Има много суеверия за върколаците.

Суеверието за върколаците същестува още и сред гърците под името βρυκόλακας (вриколакас) и сред румънците, при които думата звучи като pricolic (приколик).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]