Окултизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Окултизъм (на латински: occultus – „скрит, таен“) е „знание за скритото“ или „знание за паранормалното“, за разлика от фактите и „познанието на измеримото“, обикновено наричано наука.[1][2] Понякога понятието се подразбира като знание, предназначено само за определени хора или просто скрито[3], но за повечето практикуващи окултисти то представлява изучаване на по-дълбока духовна реалност, която разширява чистия разум и физическите науки.[4] Термините езотерични и тайнственост също могат да се използват за описване на окултното, в допълнение към техните значения, несвързани със свръхестественото.

Окултизмът обикновено се свързва с мистични течения. Те постулират съществуването на нематериална реалност, която има собствени принципи, неподвластни на физичните закони и определящи ги. В много случаи окултизмът и езотеризмът се определят като синоними. В научните среди окултизмът се приема със скептицизъм и се определя като лъженаука.

Терминът philosophia occulta е въведен през XVI век от Хайнрих Корнелий Агрипа фон Нетесхайм[5], а терминът окултни науки за астрология, алхимия и магии. Терминът окултизъм се появява през XIX век във Франция, където се свързва с различни френски езотерични групи на Елифас Леви и Папюс, а през 1875 г. е въведен на английски език от езотеристката Елена Блаватска. През XX век е използван от редица различни автори, но от XXI век е в широка употреба, включително от академични среди, занимаващи се с езотериката, позовавайки се на редица езотерични течения от средата на XIX век и последвалите ги. Окултизмът често се използва за категоризиране на такива езотерични традиции като спиритизъм, теософия, антропософия, Херметически орден на Златната зора и Нова епоха.

Особено от края на XX век различни автори са използвали окултизма като субективно прилагателно. В тази употреба окултното е категория, в която се поставят различни вярвания и практики, ако се смята, че не се вписват нито в религията, нито в науката. Окултизмът в този смисъл е много широк, обхващащ феномена като вярвания във вампири или феи и движения като уфология и парапсихология.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Underhill, E. (1911). Mysticism, Meridian, New York.
  2. Crabb, G. (1927). English synonyms explained, in alphabetical order, copious illustrations and examples drawn from the best writers. New York: Thomas Y. Crowell Co.
  3. Окултизъм в РБЕ
  4. The American Heritage College Thesaurus. Boston, Houghton Mifflin, 2004. с. 530.
  5. Оккультизм // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]