Мая (митология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Мая.

Мая
Μαία
древногръцка богиня на планината
Bartholomäus Spranger 011.jpg
Семейство
Баща Атлас
Майка Плейона
Партньор Зевс
Деца Хермес
Мая в Общомедия

Мая (на гръцки: Μαία, старогръцко произношение: Мая, новогръцко: Меа), в древногръцката митология е най-голямата от Плеядите, седемте дъщери на Атлас и Плейона. Тя и сестрите и са родени в планината Килен в Аркадия и са наричани богини на планината. Мая е най-възрастната, най-красивата и най-срамежливата.

В пещера в Килен, Мая ражда от Зевс сина си Хермес. Историята е разказана в Омировия химн за Хермес. След като ражда детето, тя го завива с одеяла и го оставя да спи. Бързорастящото пеленаче изпълзява към Тесалия, където под мрака на своя първи ден, той открадва от Аполон добитък и намира лира. Мая отказва да повярва на Аполон, когато той нарича Хермес крадец и Зевс заема страната на Аполон. В крайна сметка Аполон заменя добитъка за лирата.

Мая е отгледала и Аркад (син на Зевс от нимфата Калипсо), за да го спаси от Хера, която превърнала неговата майка в мечка.

В древноримската митология това е името на богинята покровителка на земята. Принасяли ѝ жертви на 1 май и оттук дошло името на месец май в римския календар.