Нокът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
нокти на пръстите на ръката

Нокът (на латински unguis) се нарича роговото образувание намиращо се на края на пръстите на човека и животните. Ноктите са видоизменено кожно образувание изградени от кератин.

Функция[редактиране | редактиране на кода]

Основната функция е защита на крайните фаланги на пръстите от механични повреди. При животните ноктите служат за захващане по повърхности, хващане на плячка, ровене на земя и др.

Строеж на нокътя[редактиране | редактиране на кода]

Нокътя в по-голямата си част е ограден от кожа, а само в предната му част е свободен и надраства пръста. Кожата, която го обикаля надраства върху повърхността на нокътя. Тази част се нарича кутикула. Нейната основна функция е да защити тази част от проникване на микроорганизми под кожата и така да инфектира пръста.

Нокътят има тяло и корен. Коренът е задната му част намираща се под кутикулата. Малка част от корена му може да се покаже и пред кутикулата. Тя е по-бледа и наподобява на полумесец. От корена се изгражда нокътната пластинка. Тя е съставено от епителни клетки. Основата на нокътната пластинка е особен вид белтък наречен кератин, който участва и в изграждане на космите, рогата и копитата. Кератинът е богат на аминокиселината цистеин, в чиито строеж участва и микроелемента сяра. Освен нея в ноктите се съдържат и други микроелементи – калций, хром, фосфор, селен и цинк. Те придават здравина на нокътя. Еластичността и блясъка му се придава от участието на водата и мазнините в неговия строеж.

Растеж на ноктите[редактиране | редактиране на кода]

нокторезачка

Ноктите растат по-бавно от косата. За една седмица космите на косата нарастват с 1 мм., а ноктите на краката с 0,25 мм. Пълното обновяване на нокътната пластинка се извършва за около половин година. Хормоналният баланс на организма в юношеска възраст, бременност и менструация влияе на растежа на ноктите. Директното влияние върху нокътя, каквото се получава при печатане или при вредния навик на гризане на ноктите води до по-бързо нарастване. Забавянето на растежа на ноктите се получава при воденето на диети. Това се получава при получаването на по-малко количество мазнини, белтъчини и витамини както и при нарушение в кръвообръщението и обмяната на веществата.