Фаланга (кост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Фаланга.

Дистални, средни, проксимални, метакарпални и карпални кости на ръка

Фаланга е името на всеки от костните сегменти, които влизат в структурата на пръстите на ръцете и краката. При приматите (маймуни и хора), палците на горните и долните крайници имат по две фаланги, докато всички други пръсти се състоят от по три фаланги.

Фалангите нямат собствени имена, а се обозначават с номер, отговарящ на отдалечеността им от тялото. За удобство обаче се използват следните анатомични термини за местоположение:

  • дисталните фаланги се намират при възглавничките на пръстите;
  • проксималните фаланги са тези, разположени най-близо до дланта и стъпалото, които от своя страна са образувани съответно от метакарпални и метатарзални кости;
  • средните фаланги са разположени между дисталните и проксималните. Палците на ръцете и краката нямат средни фаланги.

Терминът „фаланга“ е свързан с едноименното древногръцко военно формирование, при което войската е разположена в няколко дълги колони, по подобие на разположението на пръстите на ръката.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Phalanx bones“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.