Анус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анус
Protovsdeuterostomes.svg
Развитие на ануса при първично- и вторичноустни
Латински anus
Атлас Анус
Система храносмилателна, понякога пикочно-полова
Артерия долна ректална артерия
Вена долна ректална вена
Нерв долни ректални нерви
Лимфа повърхностни слабинни лимфни възли
Прекурсор Проктодеум
Анус в Общомедия
Анатомия на мъжко тяло

В анатомията, анусът е външният отвор на ректума. Изходът се контролира от два мускула наречени сфинктери. Фекалиите напускат тялото през него по време на процеса на изхвърляне на изпражнения, което е и основната функция на ануса. При повечето животни, от простите червеи до слоновете и хората, има цилиндричен канал, през който минава приетата храна. Той започва с устата и завършва с ануса.

Анусът играе роля и в сексуалността, въпреки че отношението към аналния секс е много непостоянно и дори той е определян за незаконен в някои страни. Тази тема често е смятана за табу и обикновено е свързвана с много различни вулгарни изрази.

Роля в изхвърлянето на изпражнения[редактиране | редактиране на кода]

Налягането, което се появява, когато ректумът е пълен с фекалии, ги избутва към стените на аналния канал. Съкращенията на мускулите на коремните и тазовите стени също допринасят за преминаването на изпражненията през ануса. Вътрешният анален сфинктер, който се съкращава неволево, помага налягането да се успокои при навлизането на фекалиите в ректума. След това той се съкращава, фекалиите преминават в аналния канал и чрез перисталтични движения напускат тялото.

За да предпазят ануса от болести и да повишат хигиената си, хората често почистват външната му част след изхвърляне на изпражнения. Едно изплакване с вода или избърсване с тоалетна хартия са най-често срещаните действия за тази цел.

Роля в сексуалността[редактиране | редактиране на кода]

Анусът има висока концентрация на нервни окончания и е ерогенна зона. Теорията на Зигмунд Фройд за психологичното развитие, например, предполага, че прохождащите деца си доставят удоволствие, чрез задържането и изхвърлянето на изпражнения.

Аналните сношения могат да бъдат приятни и за двамата участници в половия акт. За получаващия партньор, удоволствието от аналния секс е свързано със стената, разделяща ректума и вагината (при жени) или простатата (при мъже). За партньора, който вкарва члена си, стегнатостта на ануса често е определяна като източник на удоволствие в проникващия анален секс. Аналните сношения понякога са причислявани към хомосексуалните връзки и са считани за извратени. В някои страни тази тема се смята за табу и се обосновава като морално престъпление, заслужаващо сурово наказание. В САЩ между 17-ти и 19 век „антисодомистки“ закони отпращат множество хора в затвора, женени и неженени, хетеросексуални и хомосексуални. В много щати, в определението за „содомия“ се включва и фелацио. Чак през 2003 г. конституционният съд на САЩ отменя последните такива закони, все още съществуващи в 24 щата[1].

Аналният секс невинаги включва проникване. Анусът също играе важна роля в оралния секс. Разтеглянето на ануса може да стимулира нервите около него и това се смята за много приятно. Също така трябва да се полагат грижи за поддържане на еластичността. Лубрикантите са широко употребявани в аналния секс.

Пубертет[редактиране | редактиране на кода]

По време на пубертета, когато хормонът тестостерон ускорява окосмяването по тялото, такова започва да се появява около ануса. Въпреки първоначалната рядкост на космите, тя се премахва с края на пубертета, ако не и по-рано.

Здраве[редактиране | редактиране на кода]

Човешки анус от мъжко тяло
Човешки анус от женско тяло без окосмяване

Хигиената е много важна за здравето на ануса и при аналния секс. Измиването с омекотяващ сапун и вода поддържа ануса чист. Обикновените сапуни и прекалено силното избърсване с тоалетна хартия нараняват кожата около ануса и могат да предизвикат сърбеж или болки. Нематодите понякога са източник на анален сърбеж.

Трябва да се поемат грижи анусът да не бъде лишен от собствените си натурални течности, които пазят кожата около отвора гъвкава и еластична.

Проникването с полов член или секс играчка може да нарани и дори разкъса вътрешността на ануса. Лубрикантите са препоръчвано средство за лесно навлизане през ануса. Рискът за увреждане на аналния сфинктер също трябва да се има предвид. Също така ако анусът е разкъсан, може да причини фистула, която не само води до фекално протичане, но и е трудна за лекуване.

Упражненията могат да повдигнат тонуса на външния сфинктер.

Козметика[редактиране | редактиране на кода]

Бръсненето, подстригването, епилацията или кола маската почистват областта около ануса от нежеланото окосмяване. Аналното избелване е процес, при който аналната област, която потъмнява с възрастта, е осветлявана за по-млад вид. Тази практика е свързвана с много здравословни проблеми. Аналният пиърсинг е сред най-опасните пиърсинги и обикновено пречи на функциите на ануса.

Патология[редактиране | редактиране на кода]

Болестите на ануса включват анален рак, абцес, брадавици, фистула, анални цепки, сърбеж и хемороиди. Анусът е също така често срещано място за сексулни инфекции. Родилните дефекти на ануса вклюбчват стеноза и перфорация на стените му.

Уврежданията на аналния сфинктер, причинени от немарливост, грубо бурно проникване на пениса в аналния канал, понякога неизбежна хирургична намеса и в областта на отвора може да доведе до плоскота и/или фекална несдържаност и хронична констипация.

В психологията терминът на Фройд за аналната фиксация е често използван.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.