Първичноустни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Първичноустни
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
Научно наименование
Grobben, 1908
Обхват на вкаменелости
Първичноустни в Общомедия
[ редактиране ]

Първичноустните (Protostomia, на старогръцки: protostomia „устата на първо място“) са клон на животните. Заедно с вторичноустните и няколко по-малки типа, те съставляват Bilateria, включващ най-вече животни с двустранна симетрия и три зародишни слоя. Основните различия между deuterostomia (вторичноустни) и protostomia (първичноустни) се откриват в етапа на ембрионално развитие.

При животни сложни, поне, колкото дъждовен червей, ембрионът образува вдлъбнатина от едната страна, бластопор, която се задълбочава, и се превръща в архентерон (първично черво). При вторичноустни, тази вдлъбнатина се превръща в анус, докато останалата част от тракта си проправя път и образува устата в другия край на тялото. Първичноустните са наречени така, защото се смята, че при ембрионите устата се формира от това първично прищипване, докато анусът се формира по-късно от другия край на канала. Най-новите изследвания обаче показват, че в първичноустните краищата на вдлъбнатината се приближават в средата, създавайки отвори в двата края на тялото, които се трансформират в уста и анус.[1] Въпреки това, тази идея е била оспорена, защото Acoelomorpha, група, което представлява друг клон на еволюцията отделен от останалите билатерални животни, имат една уста, която води до сляпо черво (без анус). Гените, участващи в на ембрионалното развитие на тази уста, са същите като тези, изграждащи устата при първичноустните.[2]

Има и други съществени разлики в моделите на развитие между първичноустните и вторичноустни:

Повечето първичноустните са шизоцеломни, което означава, че маса от ембрионалната мезодерма се разделя, за да образува целом. Някои, като Приапулиди, нямат целом, но те ​​вероятно са произлезли от шизоцеломни предшественици. От друга страна всички известни вторичноустни, са ентероцеломни, което означава, че целомът се формира от на надлъжни торбички на архентерона, които след това да се превърнат в отделни кухини.

При първичноустните значителен брой от типовете преминават през спирално делене на клетките, което е предетерминирано, което означава, че съдбата на клетката се определя при формирането ѝ. В контраст вторичноустните имат радиално делене и диференциацията на клетката не е предетерминирана.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Първичноустни

Клад[редактиране | редактиране на кода]

Protostomia
Ecdysozoa



Tardigrada




Nematoda



Nematomorpha






Priapulida



Kinorhyncha






Onychophora




Tetraconata




Myriapoda



Chelicerata






Lophotrochozoa


Entoprocta




Mollusca




Annelida




Phoronida




Brachiopoda



Nemertea









Chaetognatha




Bryozoa





Platyhelminthes



Gastrotricha





Rotifera




Myzostomida




Acoela



Gnathostomulida









Platyzoa

Platyhelminthes



Gastrotricha



Gnathifera





Deuterostomia


Филогенетчно дърво на Първичноустните (Protostomia) по Dunn et al. (2008)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Arendt, D.; Technau, U.; Wittbrodt, J. Evolution of the bilaterian larval foregut // Nature 409 (6816). 4 януари 2001. DOI:10.1038/35051075. с. 81 – 85. Посетен на 14 юли 2008.
  2. Hejnol, A; Martindale, Mq. Acoel development indicates the independent evolution of the bilaterian mouth and anus. // Nature 456 (7220). Nov 2008. DOI:10.1038/nature07309. с. 382 – 6.